Η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης φαίνεται ότι είναι μία από τις λύσεις που κερδίζουν έδαφος ως απάντηση της Ευρωζώνης στην πολυετή κρλιση που μαστίζει τις χώρες της. >>>
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τις 27 χώρες της ΕΕ να δεχθούν οι μεγάλες τράπεζές τους να υπαχθούν σε μία ενιαία διασυνοριακή εποπτική αρχή, ως συστατικό στοιχείο μίας τραπεζικής ένωσης που θα μπορούσε να θεσπιστεί από το επόμενο έτος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πέρα από τις μικρές δόσεις νομοθετικών μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα και να κάνει ένα «πολύ μεγάλο βήμα» προς μία στενότερη ενοποίηση. Το σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων και ένα ταμείο διάσωσης τραπεζών που θα χρηματοδοτείται από τους φόρους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα μπορούσε να επιτευχθεί το επόμενο έτος χωρίς αλλαγές στις υφιστάμενες συνθήκες της ΕΕ, δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

«Θεωρώ ότι τώρα, έχουμε τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε περαιτέρω», είπε, προσθέτοντας: «Υπάρχει τώρα μία πολύ σαφέστερη συνειδητοποίηση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για την ανάγκη μεγαλύτερης ενοποίησης, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι ένα από τα μαθήματα της κρίσης».

Σημαντική ως προς τις πιθανότητες έκβασης αυτής της λύσης πρέπει να θεωρείται η θετική αντίδραση της Φινλανδίας, καθώς είναι από τις λίγες χώρες στην ΕΕ της οποίας το αξιόχρεο αξιολογείται με τριπλό Α και έως σήμερα θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την έγκριση ευρωπαϊκών σχεδίων βοήθειας στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.

Η Φινλανδία υποστηρίζει την ιδέα μίας τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ κατά τα πρότυπα της πρότασης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά θα αντιταχθεί στη μετατροπή της σε μία «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γίρκι Κατάινεν.
«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε αυτήν την (τραπεζική) ένωση και όχι να εμποδίσουμε την ανάπτυξή της. Εντούτοις εμείς θέτουμε προϋποθέσεις. Δεν θα πρέπει αυτή, κοντολογίς, να μετατραπεί σε μία μόνιμη ένωση μεταφοράς κεφαλαίων στα πλαίσια της οποίας ο βορράς θα καλείται να πληρώνει πάντοτε για τον νότο», τόνισε ο Κατάινεν σε συνέντευξή του στην φινλανδική οικονομική εφημερίδα Καουπαλέχτι.

Ο Μπαρόζο, σε σημερινή του συνέντευξη στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, τάσσεται υπέρ της δρομολόγησης από φέτος κιόλας ενός οργανισμού ελέγχου των διατραπεζικών συναλλαγών στην Ευρώπη, υπό το πρίσμα μίας μελλοντικής τραπεζικής ένωσης, η οποία ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.
Ο Κατάινεν σήμερα πρόκειται να συναντήσει στο Βερολίνο τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ προκειμένου να εξετάσουν την κρίση στην Ευρώπη, όπως τόνισε ο ειδικός σύμβουλός του σε Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιούχο Ρομακανιέμι.