apth_philosophiki_01Mε κινήσεις - ματ προσπαθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να κάμψει τις αντιδράσεις στην εκπαίδευση. Ο νέος υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ήταν ξεκάθαρος: Συνέχεια, Συνέπεια και Μεταρρυθμίσεις. >>>

Μήνυμα που σηματοδοτεί ότι το έργο του υπουργείο συνεχίζεται. Άλλωστε ο ίδιος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας επί κυβέρνησης Παπαδήμου με αρμοδιότητα την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε αυτόν τον τομέα, όπως σημειώνει η εφημερίδα Καθημερινή, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ο νέος νόμος 4009/2011 για τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα η χρηματοδότησή τους να γίνεται με μηνιαίες δόσεις - ανάσες ζωής. «Ανάκαμψη της χώρας δεν γίνεται χωρίς αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ηγεσία εξετάζει αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ, και το πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων θα δοθεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων το προσεχές Σαββατοκύριακο. Εξετάζονται, λοιπόν, πέντε αλλαγές:

• Η ολοκλήρωση της θητείας των νυν πρυτάνεων. Βάσει του νόμου πρέπει να παραδώσουν τη θέση στις 31/8, κάτι αδύνατο αφού σε κανένα ΑΕΙ δεν έχει εκλεγεί νέα διοίκηση (Συμβούλιο Ιδρύματος) λόγω των αντιδράσεων πανεπιστημιακών και νυν πρυτάνεων.

• Η έγκριση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ, παρά την έλλειψη νέας διοίκησης σε κάθε ΑΕΙ.

• Η συμμετοχή φοιτητικών παρατάξεων σε μικρό ποσοστό (ίσως 5%) στην εκλογή πρυτάνεων.

• Η εκλογή κοσμήτορα. Ο νόμος προβλέπει τον διορισμό κοσμητόρων από το Σ.Ι.

• Η ανάληψη από τα πρυτανικά συμβούλια της αρμοδιότητας για την εκλογή του Σ.Ι. (τώρα ανήκει σε διορισμένη επιτροπή) και η αλλαγή του συστήματος ταξινομικής ψήφου για την εκλογή των πανεπιστημιακών-μελών του Σ.Ι.