Στην προσπάθεια της Λευκωσίας να αφήσει το δικό της στίγμα στις εκδηλώσεις για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε που αρχίζει τον ερχόμενο Ιούλιο οργανώνεται έκθεση με έργα του Ελ Γκρέκο τον ερχόμενο Οκτώβριο. >>>
Στο πλαίσιο της έκθεσης που θα έχει τίτλο ``Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: «Από τον Χάνδακα στο Τολέδο - Μια Ευρωπαϊκή Διαδρομή``» θα φιλοξενηθούν στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο μερικά από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου ζωγράφου.

Πρόκειται για έργα που αποτυπώνουν τη διαδρομή του Θεοτοκόπουλου από τα νεανικά του χρόνια στη βενετοκρατούμενη Κρήτη, την εποχή που διδάσκονταν τα μυστικά της αγιογραφίας, τα χρόνια στη Βενετία, όπου επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης και μαθήτευσε στον Τιτσιάνο, μέχρι την εγκατάστασή του στο Τολέδο, όπου ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του και αναγνωρίστηκε η δεσπόζουσα θέση του ανάμεσα στους μεγάλους ζωγράφους όλων των εποχών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο συνολικά επτά έργα από σημαντικές συλλογές της Αθήνας και του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων η «Προσκύνηση των Μάγων» (1565-67) που ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση θα ανοίξει στις αρχές Οκτωβρίου και θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Θα περιλαμβάνει, επίσης, συνοδευτικά κείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Η διοργάνωσή της αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα και είναι χαρακτηριστικό ότι οι προετοιμασίες για την πραγματοποίησή της άρχισαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, πέραν των αμιγώς κυπριακών θεμάτων, είναι σημαντικό να δείξουμε και την ευρωπαϊκή διαδρομή ενός κοντινού μας ζωγράφου», αναφέρει σχετικά η διευθύντρια του Λεβέντειου Μουσείου, Λουκία Χατζηγαβριήλ.