Συνεχίστηκε και το α´ τρίμηνο 2011 η ανοδική τάση των τελευταίων ετών, τόσο στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή όσο και στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, με το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή να ανέρχεται στο 54,3% και το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο στο 51,7%. >>>

Μάλιστα, την τελευταία πενταετία (2007- 2011) η αύξηση που παρατηρείται ανέρχεται σε:
* 35,1% για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
* 54,8% για πρόσβαση στο διαδίκτυο
Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι πλέον η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή και διαδικτύου μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί από όλους τους χώρους πρόσβασης, δηλαδή κατοικία, χώρο εργασίας, χώρο εκπαίδευσης, γειτονικά, φιλικά ή συγγενικά σπίτια, ξενοδοχεία, internet cafe κ.λπ.

Ειδικότερα, από την έρευνα χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από τα νοικοκυριά (έτος 2011) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι οι άνδρες χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο (52,4%) από ό,τι οι γυναίκες (47,6%). Αναφορικά με την ηλικία, οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου (29,8%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών, ενώ το 15,7% στην ηλικιακή ομάδα 45- 54 ετών και το 7,1% στην ηλικιακή ομάδα 55- 74 ετών.

Όσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο, οι χρήστες μέσου μορφωτικού επιπέδου (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης) είναι οι περισσότεροι με ποσοστό 45,6%, ενώ οι χρήστες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου (απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και γυμνασίου / κατώτερων τεχνικών σχολών)αποτελούν το 12,5% του συνόλου των χρηστών του διαδικτύου.

Εν τω μεταξύ, αύξηση 28,3% καταγράφεται το α´ τρίμηνο 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές και ανέρχεται πλέον στο 23,6% του συνόλου των χρηστών.
Αναλύοντας το προφίλ όσων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές- παραγγελίες προκύπτει ότι το 60,7% είναι άνδρες και το 39,3% γυναίκες.

Ένα μεγάλο μέρος όσων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών (38,5% του συνόλου). Όσον αφορά στο μορφωτικό επίπεδο, οι χρήστες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο (απόφοιτοι ΤΕΙ- ΑΤΕΙ, ΑΕΙ ή με μεταπτυχιακές σπουδές) ανέρχονται στο 53,5% και οι μέσου μορφωτικού επιπέδου (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης) στο 39,6%.