Δριμύτατη επίθεση κατά της ΝΔ για την επικοινωνιακή της πολιτική, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς και το κόμμα του οδηγούνται, μέσα από λάσπη και ψεύδη, στα όρια της γελοιότητας και την απαξίωση της δημόσιας ζωής στη χώρα. >>>
Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε μείζον το θέμα της κάθαρσης του δημόσιου βίου και την παράλληλη αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η "υπόθεση Αμυρά" ή το μεταναστευτικό, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι η πολιτική αντιπαράθεση, αντί να επικεντρώνεται πάνω στα καυτά προβλήματα της χώρας, όπως έχουν αναδειχθεί και στην ΕΕ, αντί να συζητάμε για τα οδυνηρά αποτελέσματα των επιπτώσεων του Μνημονίου, εντούτοις επιχειρείται, με ευθύνη της ΝΔ, η συζήτηση να μεταφερθεί σε θέματα που ανακαλύπτει η ίδια και αποτελούν μια προσπάθεια να μην τοποθετηθεί σε ουσιώδη ζητήματα, γιατί θέλει να κρύψει τη βασική πλευρά της πολιτικής της, που είναι η δέσμευση της ΝΔ και του κ. Σαμαρά στο Μνημόνιο.
Με συνεχείς αναφορές σε σειρά ζητημάτων, που πολλές φορές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, η ΝΔ θέλει να δημιουργήσει ένα κλίμα που παραπέμπει σε αντιπαράθεση της εποχής του δικομματισμού, είπε ο κ. Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι σήμερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια πραγματική κοινωνική πόλωση, εκείνοι επιμένουν να αναφέρονται σε ζητήματα που ανακαλύπτουν. «Η σαπουνόπερα γύρω από υπόθεση Αμυρά, ο οποίος αυτοπροτάθηκε για υποψήφιος βουλευτής, αλλά απορρίφθηκε» είπε ο κ. Σκουρλέτης, «δημιουργεί εικόνα αντιπαλότητας που έχει φθάσει στα όρια πολιτικής αυτογελοιοποίησης».
Ένα ακόμη θέμα, για το οποίο ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μιχελάκης δέχθηκαν την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΝΔ για το δικαίωμα επανένωσης των οικογενειών των νομίμων μεταναστών.
Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι το δικαίωμα αυτό είναι ευρωπαϊκός νόμος και- μετά από κοινοτική οδηγία- έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο επί κυβέρνησης Καραμανλή.
Η ΝΔ αντιπολιτεύεται και τη δική της κυβερνητική περίοδο, είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η ΝΔ οφείλει να γνωρίζει τη σχετική νομοθεσία.
Οξύτατη ήταν η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και στη στάση που τηρεί η ΝΔ, στα όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα μετά τη βοήθεια που δόθηκε στην Ισπανία.
Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Σαμαρά, ο οποίος αντί να τοποθετείται ευθαρσώς γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση, μιλά αόριστα για αναπτυξιακή πολιτική, όταν την ίδια ώρα δεν έχει αναιρέσει τη δική του, προηγούμενη, πολιτική.
Ένα ακόμη παράδειγμα «επίθεσης λάσπης» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αναφορά του κ. Σκουρλέτη σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που εμφανίζει τους υποψήφιους βουλευτές Καραγιουσούφ και Ζεϊμπέκ σε αφίσα που αναφέρει ότι «οι Τούρκοι άρχισαν να κατακτούν την Δυτική Θράκη».
Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι πρόκειται για φωτομοντάζ και ότι τέτοια αφίσα δεν υπάρχει.
Πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, είπε ο κ. Σκουρλέτης, είναι να συγκρουστεί με το πολιτικό προσωπικό και το κατεστημένο, που πανικόβλητο θέλει να σωθεί και να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα ΜΜΕ, να σπάσει τις σχέσεις διαπλοκής, για μια πλουραλιστική ενημέρωση, που είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το κόμμα του, τις τελευταίες ημέρες μέχρι τις εκλογές, θα επαναφέρει την ουσιαστική συζήτηση, απέναντι στην «αρχιτεκτονική της λάσπης και των διχαστικών προσεγγίσεων», στην προοπτική της χώρας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ελπιδοφόρας προοπτικής.

Κάθαρση του δημόσιου βίου

Σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κάθαρση του δημόσιου βίου και την απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ η ποινικοποίηση της δημόσιας ζωής. Ωστόσο, πρόσθεσε, αν διαπιστωθούν ποινικές ευθύνες αυτές θα αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη. Είναι ανάγκη να ξεβρωμίσει ο τόπος, είπε ο κ. Σκουρλέτης και ανακοίνωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο για την πάταξη φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν είναι θετικό στην ανάληψη πρωτοβουλιών στη Βουλή για τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών, καθώς, όπως είπε, «οι εξεταστικές ήταν ο φερετζές της συγκάλυψης».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα περί μετακίνησης του «βαθέως ΠΑΣΟΚ» στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακούστηκε και από την Αλέκα Παπαρήγα, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «η επιχειρηματολογία για το υποτιθέμενο βαθύ ΠΑΣΟΚ που έχει έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται και από τη ΝΔ» και πρόσθεσε ότι έχει καλέσει την ηγεσία του ΚΚΕ να μην υιοθετεί επιχειρήματα των πολιτικών μας αντιπάλων, δηλαδή των αντιπάλων της αριστεράς.
Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε, επίσης, την ηγεσία του ΚΚΕ, να τοποθετηθεί στο αν υπάρχει θετική μεταστροφή στην ελληνική κοινωνία προς τα αριστερά και αν υπάρχει αλλαγή συσχετισμών που προσφέρει αισιοδοξία για προοδευτικές λύσεις και για μια αριστερή κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.
Εκ μέρους της επικοινωνιακής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Κορωνάκης τόνισε -σε δήλωσή του- ότι η ΝΔ έχει επιλέξει ολισθηρό δρόμο και οδηγεί την επικοινωνιακή της πολιτική στα όρια της γελοιότητας και στην απαξίωση της πολιτικής ζωής. Δεν θα ακολουθήσουμε τη ΝΔ σε ψεύδη και λάσπη, δεν είναι ευφυία να προκαλείς το συναίσθημα του φόβου, το βασικό είναι ότι αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση από τις ανάγκες του λαού.
Σχολιάζοντας δε, τα αρνητικά σχόλια που γίνονται από παράγοντες της ΝΔ για τον Σλάβοϊ Ζίζεκ, ο κ. Κορωνάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Σλοβένος διανοούμενος διδάσκει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και κάλεσε τους πανεπιστημιακούς της ΝΔ να τοποθετηθούν.
Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «παρά τη μαύρη προπαγάνδα της ΝΔ ο ελληνικός λαός κινείται και θα ψηφίσει με βάση τις πραγματικές ανάγκες του και δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την τακτική της ΝΔ, που απαξιώνει τη δημόσια ζωή και επιχειρεί να φοβίσει τους ανθρώπους».