kokkino_koumpi_01Τη δυνατότητα χορήγησης από τον προσεχή Σεπτέμβριο της συσκευής «κόκκινο κουμπί» που θα επιτρέπει την πρόσβαση ηλικιωμένων σε ένα σύστημα τηλεειδοποίησης, εξετάζει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θεσσαλονίκης (ΔΗΚΕΘΕ) σε συνεργασία με φορείς της πόλης. >>>

Με τη συσκευή αυτή, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΔΗΚΕΘΕ Δήμητρα Αγκαθίδου, θα μπορεί ο ηλικιωμένος να ειδοποιεί συγγενικό πρόσωπο, εθελοντή γείτονα, ασθενοφόρο, την αστυνομία ή την πυροσβεστική και να λαμβάνει άμεσα την αναγκαία βοήθεια.

Με αφορμή την αυριανή Ημέρα Ενάντια στην Κακομεταχείριση Ηλικιωμένων, η κ. Αγκαθίδου ανέφερε ότι στις μέρες μας παίρνει διαστάσεις το φαινόμενο της κακοποίησης ηλικιωμένων από άτομα που θέλουν να τους ληστέψουν. Παρότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αποδίδει το φαινόμενο αυτό στην οικονομική κρίση.«Σύμφωνα με μελέτες σήμερα η κακοποίηση των ηλικιωμένων βρίσκεται στο επίπεδο που βρισκόταν πριν 10 χρόνια η κακοποίηση παιδιών. Παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι κακοποιούνται, δέχονται επιθέσεις και εξαπατώνται αλλά από φόβο και ντροπή διστάζουν να το ομολογήσουν. Βλέπουμε ανθρώπους να δέχονται άσχημη συμπεριφορά και να μη μπορούν να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους», συνεχίζει η κ Αγκαθίδου.

Με αφορμή την Ημέρα Ενάντια στην Κακομεταχείριση Ηλικιωμένων, σήμερα στις 11 το πρωί, ομάδα εθελοντών θα διανείμει ενημερωτικό υλικό στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ τα ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης και η ΔΗΚΕΘΕ διοργανώνουν εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας (Κλεάνθους 27 με Γρηγορίου Λαμπράκη) στις 8 μ.μ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν ομιλίες και συζητήσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων.