Υπεγράφησαν τα πρωτόκολλα συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Πάτρας, Ηρακλείου και Λαμίας, για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα βίας, με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. >>>
Η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνεργασίας τής ΓΓΙΦ με τους δικηγορικούς συλλόγους, το οποίο περιλαμβάνει την κάλυψη της δαπάνης από το ΕΣΠΑ και αφορά:

- την παροχή νομικής βοήθειας στις γυναίκες θύματα βίας, οι οποίες προσφεύγουν στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της ΓΓΙΦ εξασφαλίζοντας συνηγόρους υπεράσπισης ενώπιον δικαστηρίων ή λοιπών αρχών για κάθε γυναίκα συμβουλευόμενη που παραπέμπεται για νομική βοήθεια.
- τη διοργάνωση σεμιναρίων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των δικηγόρων που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις γυναίκες θύματα βίας.

Με την ευκαιρία της υπογραφής, η κ. Στρατηγάκη αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των δομών που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ανακοινώνοντας ότι η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 εθνικής εμβέλειας, για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας από 11/3/2011 έως 26/4/2012 δέχθηκε 6.063 κλήσεις και 37 ηλεκτρονικά μηνύματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Στρατηγάκη, σε σύνολο 3.337 γυναικών: οι 2.858 κλήσεις (81%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο/σύντροφο, οι 96 κλήσεις (3%) σεξουαλικής παρενόχλησης, οι 58 κλήσεις (2%) για βιασμό, οι 5 κλήσεις (0,1%) για πορνεία και 1 κλήση (0%) για trafficking, ενώ 319 κλήσεις (9%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας πέραν των παραπάνω. Από τις 3.507 γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή, οι 2.222 (63%) είναι μητέρες.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο-Πολύκεντρο Αθήνας, στο διάστημα από 2/4/2011 έως 31/5/2012 δέχθηκε 85 γυναίκες θύματα βίας, ενώ για το ίδιο διάστημα το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας δέχθηκε 39 θύματα βίας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου 44 γυναίκες και το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας, 15 γυναίκες.