Ελαστικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής θα υιοθετήσει η τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα τη Δευτέρα μετά από τρεις μήνες. >>>

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεννόηση με το ΔΝΤ και σε συντονισμό με το Eurogroup αποφάσισαν να προσεγγίσουν διαφορετικά τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και να εστιάσουν εφεξής στο διαρθρωτικό έλλειμμα και όχι στο κυκλικό (ονομαστικό) έλλειμμα όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Στις συζητήσεις που θα έχουν από τη Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ με το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης θα εξετάσουν την αλλαγή μεθοδολογίας.

Πλέον, λοιπόν, η στάθμιση της ύφεσης για τον υπολογισμό του ελλείμματος θα είναι μεγαλύτερη. Όσο υποχωρεί η ύφεση τόσο θα λαμβάνεται υπόψη το κυκλικό έλλειμμα και όσο παραμένει η ύφεση, βασικό κριτήριο θα είναι το διαρθρωτικό έλλειμμα.

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έχει δηλώσει επανειλημμένως πως «αν θέλουμε να μειώσουμε το συνολικό έλλειμμα, πρέπει να συνδυάσουμε μέτρα παραδοσιακά όπως αυτά που ήδη περιλαμβάνει το Μνημόνιο, με μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης που τα ίδια αυτά μέτρα, δυστυχώς, προκαλούν».

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούν πως τόσο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 όσο και ο προϋπολογισμός 2013 θα καταρτιστούν και με το σενάριο του διαρθρωτικού ελλείμματος.

Με τον τρόπο αυτό η ανάγκη για περικοπή δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-2014 θα περιοριστεί ενδεχομένως και κατά το ήμισυ, δίνοντας μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στη νέα κυβέρνηση.

Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων θα περιλαμβάνει:

- δραστική μείωση του δημοσίου τομέα με "λουκέτα" και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων

-αποκρατικοποιήσεις

- εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν νομοθετηθεί και δεν έχουν εφαρμοστεί (κλειστά επαγγέλματα, υγεία)

-σχεδιασμός του νέου φορολογικού Ειδικά στο σκέλος της φορολογίας, το νέο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εστιάσει:

-στην αύξηση του αφορολογήτου σταδιακά στα 8.000 ευρώ

-τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

-την κατάργηση φοροαπαλλαγών στα υψηλά εισοδήματα

-την ενοποίηση φόρων στα ακίνητα

-την κατάργηση του κώδικα βιβλίων & στοιχείων

-τη δημιουργία περιουσιολογίου & καθολικού «πόθεν έσχες»

«Οι βασικοί όροι του προγράμματος προσαρμογής δεν είναι διαπραγματεύσιμοι από την πλευρά πολλών χωρών της Ε.Ε. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου», δηλώνει στη Real News ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανίδας καγκελαρίου Λαρς Φελντ. Ακόμα όμως κι αν δοθεί η χρονική παράταση, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει κάτι ως αντάλλαγμα. Κι αυτό είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων.