Μέχρι χθες δεν γνωριζόνταν μεταξύ τους και τώρα πρέπει να συνεργαστούν, ενώ άλλοι δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις στο παρελθόν. >>>

Οι ενδοκυβερνητικές γκρίνιες είναι το τελευταίο που θέλει να δει ο Αντώνης Σαμαράς και αυτό το ξεκαθάρισε από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, υπάρχουν «αταίριαστα δίδυμα» στην κυβέρνηση. 

Ι. Βρούτσης – Ν. Νικολόπουλος (Υπουργείο Εργασίας)

Οι παλαιότεροι βουλευτές της ΝΔ στοιχηματίζουν ήδη ότι αυτοί που θα τσακωθούν πρώτοι είναι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ι. Βρούτσης και ο υφυπουργός του κ. Ν. Νικολόπουλος.

Ο κ. Βρούτσης ήταν αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών στη προηγούμενη Βουλή, ενώ ο κ. Νικολόπουλος ήταν τομεάρχης Εργασίας και ανέμενε ότι εκείνος θα αναλάμβανε το υπουργείο.

Κατά τη διαδικασία της ορκωμοσίας και της μετάβασης της κυβερνητικής πομπής στη Βουλή ο κ. Νικολόπουλος δεν ξεκόλλησε από το πλευρό του πρωθυπουργού, ενώ προχώρησε και στις πρώτες δηλώσεις- εξαγγελίες, προτού προλάβει να ανοίξει το στόμα του ο προϊστάμενος του. 

Α. Λυκουρέντζος – Μ. Σάλμας (Υπουργείο Υγείας)

Προβληματική θεωρείται και η συνύπαρξη του υπουργού Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζου με τον αναπληρωτή του κ. Σαλμά, παρ’ ότι και οι δύο επισημαίνουν ήδη ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι από ανυπόστατες έως αστείες.

Η αλήθεια όμως είναι ότι από τη ΝΔ ως και τη παραμονή της ορκωμοσίας έδιναν ως βέβαιο για το αξίωμα του υπουργού Υγείας τον κ. Μ. Σαλμά, αλλά τα δεδομένα άλλαξαν ξαφνικά, όταν ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Γραμματέα του κόμματος και να του δώσει υπουργείο.

Δ. Αβραμόπουλος – Δ. Κούρκουλας (Υπουργείο Εξωτερικών)

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιστρέφει ως διπλωμάτης στον φυσικό του χώρο. Αλλά ο υφυπουργός του Δ. Κούρκουλας έρχεται στο υπουργείο κατ ευθείαν από τις Βρυξέλλες, καθώς ήταν το δεξί χέρι του αρμόδιου επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε και γνωρίζει την Ε.Ε. σαν την τσέπη του!

Είναι γνωστό ότι στον κ. Αβραμόπουλο δεν αρέσουν οι πρωτοβουλίες που δεν έχει προηγουμένως εγκρίνει και γι αυτό κάποιοι ανησυχούν ήδη για την λάμψη του υφυπουργού του.

Π. Παναγιωτόπουλος – Π Καράμπελας – Δ. Ελευσινιώτης (Υπουργείο Άμυνας)

Ο υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος ήταν τομεάρχης και είναι έμπειρος πολιτικός. Αλλά οι δύο υφυπουργοί που προέρχονται από τα σπλάχνα του στρατεύματος που έφτασαν στα ψηλότερα κλιμάκια του ΓΕΣ και του ΓΕΝ αντιστοίχως και είναι λογικό να ελέγχουν το Πεντάγωνο καλύτερα απ ότι ο προϊστάμενος τους.

Δεν γνωρίζονται

Ευ. Λιβιεράτος – Στ. Καλαφάτης – Μ. Παπαγεωργίου (Υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργεια )

Σε τουλάχιστον δύο υπουργεία εικάζεται από τους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα ότι το... κουμάντο θα το κάνουν οι υφυπουργοί και όχι οι υπουργοί.

Το πρώτο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπου ο κ. Βενιζέλος επέβαλε ως υπουργό τον καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Ευ. Λιβιεράτο, αλλά ο κ. Σαμαράς τοποθέτησε ως αναπληρωτή του τον πρώην υφυπουργό στο ίδιο υπουργείο και βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Στ. Καλαφάτη και τον στενό συνεργάτη του και ειδικό στα ενεργειακά ζητήματα κ. Μ. Παπαγεωργίου.

Αθ. Τσαυτάρης – Μαξ. Χαρακόπουλος (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)

Το δεύτερο είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ο κ. Βενιζέλος επέβαλε τον επίσης καθηγητή Γενετικής κ. Αθ. Τσαυτάρη, αλλά ο κ. Σαμαράς τοποθέτησε ως υφυπουργό το πρωτοπαλίκαρο της ΝΔ στο Θεσσαλικό κάμπο και βουλευτή Λάρισας κ. Μ. Χαρακόπουλο, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους αγρότες. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Χαρακόπουλος θα υποσκελίσει αργά ή γρήγορα τον υπουργό του και είναι μάλλον απίθανο να έχουν μια αρμονική συμβίωση.