lathremporio_poton_01

Με βουλγάρικα ποτά τροφοδοτούνται τα περισσότερα μπαρ και καφέ στη Βόρειο Ελλάδα! Αυτό προκύπτει από τις συνεχείς συλλήψεις λαθρεμπόρων ποτών, στον Προμαχώνα Σερρών. >>>

 

Το Σάββατο συνελήφθησαν, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σερρών, δύο ημεδαποί 47 και 45 ετών. Σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν 72 μπουκάλια με διάφορα ποτά.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δυο δράστες είχαν εισάγει τα ποτά από τη Βουλγαρία, χωρίς, φυσικά, να καταβάλουν τους απαιτούμενους δασμούς.

Εναντίον τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του τελωνιακού κώδικα.

Το αυτοκίνητό τους και τα μπουκάλια κατασχέθηκαν. Τα ποτά στάλθηκαν στο Τελωνείο Σερρών για καταλογισμό των διαφυγόντων δασμών και φόρων. Προανάκριση διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών.

Οι φθηνές τιμές και το… φθηνό λαθρεμπόριο

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, αλλά και τελωνειακούς, οι χαμηλές τιμές είναι αυτές που κάνουν όλο και περισσότερους Έλληνες να περνούν τα σύνορα και να προμηθεύονται ποτά από τη Βουλγαρία. Χαρακτηρίζουν, πάντως, σχεδόν ερασιτεχνικό αυτού του είδους το λαθρεμπόριο, αφού οι δράστες, στην πλειοψηφία τους, είναι ιδιοκτήτες μπαρ της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι αναλαμβάνουν μόνοι τους να περάσουν τα λαθραία ποτά με τα Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητά τους.

Αυτού του είδους οι λαθρέμποροι εντοπίζονται γρήγορα και παρακολουθούνται, καθώς, κάθε τόσο, περνούν τα σύνορα για να προμηθευτούν ποτά. Έτσι, κινούν τις υποψίες των τελωνειακών και των αστυνομικών, οι οποίοι τους εντοπίζουν.

Υπάρχουν, πάντως και οι περιπτώσεις που η εισαγωγή γίνεται με φορτηγά, από καλά οργανωμένα κυκλώματα. Στις περιπτώσεις αυτές τα ποτά κρύβονται μέσα στα κανονικά εμπορεύματα, για τα οποία υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα διακίνησης.

Τα φθηνά ποτά της Βουλγαρίας, πάντως, είναι… ιδιαίτερα ύποπτα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για “ποτά-μπόμπες”, στηριγμένα, κατά την κατασκευή τους, κυρίως σε ξουλουόλη κι άλλα χημικά,που προκαλούν πονοκεφάλους σε όσους τα πιούν. Τα συστατικά αυτά είναι ιδιαίτερα φθηνά και η εμφιάλωση των “ποτών” γίνεται σε πρόχειρα συσκευαστήρια, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Να σημειωθεί ότι οι λαθρέμποροι φροντίζουν να… καμουφλάρουν τα μπουκάλια των ποτών: Αφού τα περάσουν στο ελληνικό έδαφος χωρίς σημάνσεις, αναλαμβάνουν εργαστήρια στη Βόρειο Ελλάδα να κολλήσουν σε αυτά ετικέτες και ταινίες ασφαλείας –φυσικά πλαστές- για να ξεγελάσουν τους πελάτες των καφέ και των μπαρ…

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Μια από τις μεγαλύτερες λαθραίες παρτίδες ποτών κατασχέθηκε στα τέλη Μαΐου. Αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις Βουλγάρους, οι οποίοι με ένα φορτηγό μετέφεραν χιλιάδες μπουκάλια με λαθραία ποτά. Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.151 φιάλες μπίρας, 330 φιάλες κρασιού και 264 φιάλες με ουίσκι και βότκα.

Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αστυνομίας, οι συλλήψεις παρουσιάζουν αυξητική τάση. Το 2011 και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2012 συνελήφθησαν 40 άτομα για λαθρεμπορία ποτών και κατασχέθηκαν 9.399 φιάλες. Από τους συνολικά 40 συλληφθέντες οι 14 πιάστηκαν φέτος, που σημαίνει ότι στο πρώτο τετράμηνο οι συλλήψεις έφτασαν ήδη τον αριθμό των συλλήψεων που είχαν γίνει πέρυσι σε μισό χρόνο.

Όσο για τα χρήματα που χάνονται για το (υπερχρεωμένο) ελληνικό δημόσιο, υπολογίστε τα σε 10 ευρώ το μπουκάλι…

Στην υγειά σας!

Δ.Ι.Ασ.