Συμφώνησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στα κρίσιμα θέματα για τη χώρα. >>>

Σύγκλιση στα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη χώρα και εκκρεμότητες στο προγραμματικό πλαίσιο είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως αναφέρουν στελέχη των τριών κομμάτων που μετέχουν στις συζητήσεις, έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς και τα τρία κόμματα συμπίπτουν σε αρκετά κεφάλαια, αν και εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες.

Πρόθεση όλων των πλευρών είναι να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν ένα κείμενο αρχών, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει κεφάλαια τα οποία αφορούν:

-Το εύρος του κυβερνητικού έργου.

-Τη διάρκεια της κυβέρνησης (η ΝΔ φέρεται να επιθυμεί τετραετία, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θητεία μέχρι τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο 2014).

-Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των στόχων της κυβέρνησης.

-Τον τρόπο λειτουργίας.

Στελέχη που διαπραγματεύονται το προγραμματικό πλαίσιο διευκρινίζουν ότι υπάρχει σύμπτωση στα θεσμικά (μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, ασυλία των βουλευτών, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών), αλλά διαφωνία στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σύγκλιση απόψεων διαπιστώνεται και στη μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και στην επαναφορά της μετενέργειας (από τον Σεπτέμβριο, για διαπραγματευτικούς λόγους φαίνεται να επιθυμεί η ΝΔ), στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, και, κατ αρχήν, σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ για μη δημόσιο χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Πάντως, παραμένουν οι διαφορετικές θέσεις των τριών κομμάτων για το μεταναστευτικό και δεν έχουν συζητηθεί ακόμη τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και τον προοριζόμενο για την ίδια θέση στη νέα κυβέρνηση Βασίλη Ράπανο, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Ελλάδα θα εκπροσωπεί ο κ. Ζανιάς.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Ράπανος θα είναι υπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, ενώ ο κ. Ζανιάς αναμένεται να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο σε άλλη θέση.

Στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον κ. Σαμαρά, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να ενισχύσουν με δικές τους επαφές με τα συγγενικά τους κόμματα την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της χώρας.

Εξάλλου, μέσα στο επόμενο 48ωρο η νέα κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει για διαπραγματεύσεις στην Αθήνα τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, Πόυλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συζήτηση που θα ξεκινήσει με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα θα έχει ως επίκεντρο την επέκταση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά 2 χρόνια με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ.

Τα επιπλέον χρήματα αφορούν την περίοδο μετά το 2014, δηλαδή το 2015 και το 2016.

Σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση του προγράμματος θα είναι το βάθος της ύφεσης που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 6% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε.