Το πραγματικό διακύβευμα, την επομένη των εκλογών, δεν είναι το δίλημμα Ευρώ ή δραχμή, αλλά αν η χώρα θα μείνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι, όπως προκύπτει από τη μελέτη μίας σημαντικής νομικής γνωμάτευσης για λογαριασμό της ΕΚΤ. >>>

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η μελέτη που συνέταξε το 2009 ο Έλληνας νομικός σύμβουλος της ΕΚΤ, Φοίβος Αθανασίου, για τους όρους και τις προϋποθέσεις αποχώρησης μίας χώρας από την Ευρωζώνη, είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

Η Έξοδος από την Ευρωζώνη συνεπάγεται αυτόματα και έξοδο από την Ε.Ε.

Η αποπομπή από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την μελέτη του Έλληνα νομικού συμβούλου της ΕΚΤ, είναι αδύνατη. Δυνατή όμως είναι η εθελούσια έξοδος, ωστόσο τυχόν έξοδος από την Ευρωζώνη συνεπάγεται έξοδο από την Ε.Ε.

Μονομερώς, δεν μπορεί καμία χώρα να φύγει από το € και όποια χώρα το κάνει, φεύγει και από την Ε.Ε.

Εξειδικεύοντας, γίνεται απολύτως σαφές, ότι αν η χώρα, δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η ΕΚΤ θα σταματήσει να τροφοδοτεί την Ελλάδα με ευρώ, και μοιραία το ενιαίο νόμισμα θα αρχίσει να εξαντλείται στο εσωτερικό, ωθώντας την κυβέρνηση στην έκδοση νομίσματος.

Στη μελέτη, γίνεται αναφορά και στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν πλάγια μέσα, προκειμένου να εκτοπιστεί μία χώρα εκτός Ευρωζώνης, με την μέθοδο της πίεσης ώστε να φαίνεται προτιμότερη η μονομερής εθελούσια αποχώρησή της.