Προς την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο β' γύρο των βουλευτικών εκλογών, στις 17 Ιουνίου, οδεύουν οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους της Αριστεράς μετά τον χθεσινό πρώτο γύρο των εκλογών. >>>
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το μέτωπο Σοσιαλιστών - Αριστεράς, συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 46% έναντι του συντηρητικού UMP και των συμμάχων του. Εξαιρετικά υψηλό, κρίνεται το ποσοστό αποχής, που κυμάνθηκε σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο 42,77%. Στο 13,6% τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου της Ζαν Μαρίν Λεπέν.
 
Στο 42,77% η αποχή

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς συγκεντρώνει ποσοστό 46,77% έναντι 34,07% των δυνάμεων της Δεξιάς ενώ σημειώνεται ότι το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν παγιώθηκε ως τρίτη δύναμη λαμβάνοντας ποσοστό 13,6%.

Ο Φρανσουά Ολάντ, έχει πλέον βάσιμες ελπίδες, να κυβερνήσει τη χώρα και να θέσει σε εφαρμογή ανενόχλητος το πρόγραμμά του - αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει από 283 έως 329 έδρες και οι σύμμαχοί του Πράσινοι από 12 ως 18 σε σύνολο 577 εδρών του γαλλικού κοινοβουλίου.

Από την άλλη πλευρά ο συνασπισμός των κομμάτων της δεξιάς, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 270 έδρες (εκτιμήσεις ότι θα συγκεντρώσουν από 210-263 έδρες).
 
Τα αποτελέσματα του α΄γύρου, χαιρέτισε ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στο γαλλικό λαό, να εξασφαλίσει σε κείνον και τον Πρόεδρο Ολάντ, μία ευρεία στέρεη πλειοψηφία.

Βατερλό Μελανσόν στην Ενάν Μπομόν

Η Μαρίν Λεπέν, πέτυχε σημαντική νίκη στην πόλη Ενάν Μπομόν και με ποσοστό 42% επικράτησε του αντιπάλου της των Σοσιαλιστών αφήνοντας εκτός του δεύτερου γύρου, τον αρχηγό του Αριστερού Μετώπου Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Σε δηλώσεις του ο Μελανσόν, αποδέχτηκε την ήττα, εκφράζοντας απογοήτευση και ζητώντας στον επόμενο γύρο να στηρίξουν τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να είναι και ο νικητής.