Αποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων και μεταρρυθμιστικών αποφάσεων, που δεν θα υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, ζητά από τη νέα κυβέρνηση η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). >>>

"Η εποχή των κυβερνητικών συνθημάτων χωρίς πρακτικό αντίκρισμα πρέπει να τελειώσει", σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΒΒΕ, που πραγματοποίησε την τακτική γενική του συνέλευση, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην οικονομία υπό το πρίσμα της πολιτικής πραγματικότητας που διαμορφώθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές. 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νίκος Πέντζος, μιλώντας σε εκπροσώπους 200 βιομηχανικών επιχειρήσεων, οι κυβερνητικές αποφάσεις πρέπει να εξυπηρετούν το συμφέρον των πολιτών και της επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας πραγματικές και μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές.

"Εδώ και περίπου πέντε χρόνια, η μεταποίηση βιώνει την οικονομική κρίση με κλείσιμο επιχειρήσεων, απώλεια θέσεων εργασίας και συνεχή απειλή για ρήξη του κοινωνικού ιστού [...] Στον ΣΒΒΕ καταντήσαμε σχεδόν γραφικοί διακηρύσσοντας διαρκώς, ότι η Ελλάδα έναν δρόμο πρέπει ν’ ακολουθήσει[...]: να δουλέψει παραγωγικά. Η πρότασή μας, που δυστυχώς παραμένει ανεκπλήρωτη, είναι πολύ συγκεκριμένη: να επανέλθει η μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής", σημείωσε ο κ.Πέντζος και πρόσθεσε:

"Από το 2009 και μετά δεχτήκαμε ανελέητο κυνηγητό μέσω τακτικών και έκτακτων φόρων, μέσω των τεράστιων ανείσπρακτων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις [...], από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των εισαγόμενων πρώτων υλών και, μόλις τις προηγούμενες μέρες, από την παύση της εγγυοδοσίας σε επιχειρήσεις του εξωτερικού που προσπαθούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα".

Ο κ. Πέντζος επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση θέλει πράγματι να κρατήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις εντός των συνόρων, πρέπει να λύσει τα βασικά τους προβλήματα, προχωρώντας -μεταξύ άλλων- στην ενίσχυση της ρευστότητας. "Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα μας βγάλει απ΄ την κρίση, απλά με συνθήματα. Κανένας οδικός χάρτης για ανάπτυξη μέσω της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας δεν μπορεί να είναι πετυχημένος [...], αν δεν λυθούν τα βασικά προβλήματα για να υπάρχει μια επιχείρηση: η ρευστότητα και η ανταγωνιστικότητα", κατέληξε.