Αν η κυβέρνηση αποτύχει, θα αποτύχει και η χώρα, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. >>>


Την ανάγκη για εθνικό μορατόριουμ και προσωρινή ανακωχή, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. «Αν η κυβέρνηση δεν πετύχει, θα είναι χτύπημα για τον τόπο. Αποκλείεται να αποτύχει η κυβέρνηση και να πετύχει η χώρα. Δίνουμε εθνική μάχη, αντίστοιχη με τη μάχη που έδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης τάχθηκε επίσης υπέρ της συγκρότησης εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο, λέγοντας ότι «είναι ενδιαφέρουσα ιδέα και φαντάζομαι ότι θα υλοποιηθεί». Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη να υπάρξει και μια εθνική ομάδα υλοποίησης των αλλαγών, που χρειάζονται και δεν έχουν γίνει, στην οποία θα συμμετέχουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος.

Ο υπουργός έθεσε εξάλλου τρεις προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς την οποία, όπως είπε, το έργο της κυβέρνησης θα είναι μάταιο: την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Τόνισε δε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη στήριξη του 50% των πολιτών είναι θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το Εμπόριο, Θ. Σκορδάς, απήυθυνε πρόσκληση προς τον επιχειρηματικό κόσμο για επίδειξη αισθήματος πατριωτισμού και κοινωνικής ευθύνης. «Έχουμε μπροστά μας μια μάχη από την οποία ή θα βγούμε νικητές, ή θα πέσουμε όλοι. Ο καθένας πρέπει να συμβάλει όσο καλύτερα μπορεί» είπε και δήλωσε αισιόδοξος ότι με πνεύμα συνεργασίας θα υπερβούμε τις δυσκολίες της δημόσιας διοίκησης και τις παθογένειας της αγοράς.

Τη βελτίωση, άμεσα, του αναπτυξιακού νόμου ανήγγειλε ο υφυπουργός, αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις, Ν. Μηταράκης, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Στις δυνατότητες συνεργασίας της επιχειρηματικότητας με τον πολιτισμό αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Τζαβάρας.

«Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι που σήμερα σπαταλούνται ή αξιοποιούνται ανεπαρκώς» τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. «Το διακύβευμα» πρόσθεσε «δεν είναι μια ηπιότερη εφαρμογή της μνημονιακής λογικής ή ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων λιτότητας με κάποιες αποσπασματικές αναπτυξιακές "πινελιές", αλλά η απεξάρτηση της οικονομίας μας από λανθασμένες και αδιέξοδες συνταγές και επιλογές, με την ταυτόχρονη υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και την ενθάρρυνση κάθε ανταγωνιστικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Τάχθηκε δε υπέρ της σταδιακής κάλυψης των εισοδηματικών απωλειών για τις ασθενέστερες τάξεις και πρότεινε αποκατάσταση των τραυμάτων που υπέστησαν το κοινωνικό κράτος και οι εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση οργανισμών, επανεξέταση του προϋπολογισμού απο μηδενική βάση, κ.α.