Βάσεις «δυο ταχυτήτων» αποκαλύπτει η επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. >>>

Έτσι, η τάση είναι γενικά πτωτική, αλλά θα υπάρξουν και τμήματα στα οποία θα παρατηρηθεί εφέτος άνοδος (πρώτο επιστημονικό πεδίο) σύμφωνα με το vima.gr.

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο:

- Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και στις κλίμακες των βαθμών πρόσβασης από 18-20 παρατηρείται αύξηση των υποψηφίων κατά 700 άτομα που προφανώς θα διεκδικήσουν τις περιζήτητες σχολές, δηλαδή τις Νομικές, τις Ψυχολογίες και τις Φιλολογίες στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Θα παρατηρηθεί επομένως, αύξηση των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η αύξηση αυτή θα μειωθεί στις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες ενώ στα ίδια με πέρυσι επίπεδα ή και μια μικρή πτώση θα κινηθούν τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ και ΑΕΙ του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς οι διαγωνιζόμενοι για την Θεωρητική Κατεύθυνση ήταν φέτος μειωμένοι κατά 2.000.

- Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν πτώση βάσεων οι οποίες θα είναι μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και σημαντικά μεγάλες στα ΑΕΙ της περιφέρειας. Εντυπωσιακά χαμηλές θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.

- Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, την Φυσική και την Χημεία, το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 1.000 στην Θετική Κατεύθυνση, δεν θα διαφοροποιήσει αισθητά την εικόνα των βάσεων. Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα και πιθανόν τελικά οι Ιατρικές σχολές να κινηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά.

- Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, οι υποψήφιοι εξασφάλισαν καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας το οποίο είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας, όμως το γεγονός ότι έχουμε 6% λιγότερους υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι δεν θα δημιουργήσει ανοδικές τάσεις. Η εκτίμηση είναι ότι οι περιζήτητες οικονομικές σχολές στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη θα διατηρηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περυσινά. Εντυπωσιακά χαμηλές πάντως θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της Λογιστικής, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και των Τουριστικών Επιχειρήσεων στην περιφέρεια.

Από τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι:

- Στις εξετάσεις προσήλθε το 97,35% του συνόλου των υποψηφίων (84.837 από 87.144 υποψηφίους). Το 2011 είχε προσέλθει το 98,37% του συνόλου των υποψηφίων (85.478 από 86.924 υποψηφίους).

- Εφέτος αναβαθμολογήθηκαν, λόγω διαφοράς α’ και β’ βαθμολογητή, 36.075 γραπτά (ποσοστό 6,60%). Παρατηρείται δηλαδή μείωση σε σχέση με το 2011. (Το 2011 είχαν αναβαθμολογηθεί 36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%).

- Παρατηρείται αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 (13,50 έναντι 11,09% για το έτος 2011), ενώ υπάρχει μικρή αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (18,13% έναντι 18,08% για το έτος 2011).