Για έλλειψη διαπραγματευτικής τακτικής κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι οι αποφάσεις της Συνόδου σημαίνουν κι άλλα μνημόνια. >>>

Ειδικά όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, εντύπωση προκάλεσε το ότι δυο βουλευτές του έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις.

Διαφορετικές δηλώσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την για έλλειψη διαπραγματευτικής τακτικής στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου και Γιάννης Μηλιός με χωριστές δηλώσεις τους, έκριναν την στάση της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής.

Η Ρένα Δούρου έκρινε θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου για την Ισπανία και την Ιταλία τονίζοντας πως οι δύο χώρες «έδειξαν τι σημαίνει διαπραγμάτευση». Στην συνέχεια σχολίασε την επιστολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαράπρος τους Ευρωπαίους επισημαίνοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει απερίφραστα ότι "αποδέχεται", ότι "δεσμεύεται" και ότι θα... "επιταχύνει" την εφαρμογή του "προγράμματος", ενώ μόλις στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται στην ανάγκη... "τροποποίησης" λόγω της ανεργίας και της ύφεσης, σε συνδυασμό όμως και πάλι με την "επίτευξη των στόχων" του προγράμματος λιτότητας». Αποδεικνύεται έτσι εμπράκτως, τονίζει η κ. Δούρου, ότι δεν ήταν απλή παράλειψη η μη αναφορά στην επαναδιαπραγμάτευση το βράδυ των εκλογών της 17ης Ιουνίου από τον κ. Σαμαρά.

Από την άλλη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, αναφερόμενος στην απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να δανείζει απευθείας τις τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς αυτός ο δανεισμός να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, είπε πως «στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρεται ότι θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο για την Ελλάδα» ενώ συνέχισε λέγοντας πως «μας προκαλεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «ακόμη και αυτό το μέτρο δεν είναι αρκετό».

«Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Μόντι και οι σημερινές της κ. Μέρκελ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Οι χώρες που θα μπαίνουν και σε αυτό τον μηχανισμό στήριξης θα πρέπει και πάλι να υπογράφουν "μνημόνια συνεννόησης", στα οποία θα αναφέρεται ρητά η δέσμευσή τους στις πολιτικές λιτότητας», λέει ο αρμόδιος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Μόνο η συνολική αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής, η δημιουργία αναδιανεμητικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο προσανατολισμός της πολιτικής προς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της απασχόλησης και ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος μπορούν να αποτρέψουν τη διάλυση της Ευρωζώνης και να οδηγήσουν σε μια διαφορετική πορεία την Ευρώπη, με προτεραιότητα τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Έλλειψη διαπραγματευτικής στρατηγικής

Έλλειψη διαπραγματευτικής στρατηγικής καταλογίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για «επιστολές υποταγής στις αδιέξοδες πολιτικές της κ.Μέρκελ».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως αναφέρει ο νέος εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης, θεωρούν πως η Ευρώπη συνέκλινε προς τις θέσεις τους αναφορικά με την απαίτηση να σταματήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων και σε βάρος του δημοσίου χρέους.

Επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λέει ότι ενόσω λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη οι εξελίξεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, «συνεχίζει να καλύπτει την έλλειψη διαπραγματευτικής στρατηγικής με επιστολές υποταγής στις αδιέξοδες πολιτικές της κ. Μέρκελ».

ΚΚΕ: Οι αποφάσεις της Συνόδου οδηγούν σε μνημόνια

Τις πρώτες επισημάνσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος: «Ο προσωρινός συμβιβασμός της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν οδηγεί σε χαλάρωση της αντιλαϊκής πολιτικής και δεν αναιρεί τις αιτίες που οξύνουν τη διαπάλη μεταξύ της Γερμανίας και του γαλλοϊταλικού πόλου, με τη στήριξη του δεύτερου απ' την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι αποφάσεις της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και του Συμφώνου Ανάπτυξης δεν συνιστούν "ήττα της γερμανικής κυβέρνησης", αλλά επιχειρούν να θωρακίσουν το ευρώ ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα και γενικότερα την Ευρωζώνη που κλυδωνίζεται απ' τις συνέπειες της κρίσης. Η θωράκιση του ευρώ οδηγεί σε βήματα ενοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής και της ενιαίας εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα των κρατών μελών”.

Για το ΚΚΕ, “οι προσωρινές κοινοτικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και την ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ που αυξάνει τη διαφορά οικονομικής και πολιτικής ισχύος της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας συγκριτικά με τη Γερμανία. Η νέα συμφωνία για τους όρους δανεισμού αστικών κρατών και τραπεζικών ομίλων οδηγεί σε νέα επιβάρυνση τα λαϊκά στρώματα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας όπως και για την χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων των κρατών μελών από το Σύμφωνο Ανάπτυξης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών δεσμεύσεων των κρατών – μελών. Οι δεσμεύσεις αφορούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην καθήλωση των πραγματικών μισθών σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της "απελευθέρωσης" στρατηγικών τομέων της οικονομίας, ιδιαίτερα της ενέργειας, των επικοινωνιών, της ψηφιακής οικονομίας».

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση, το ΚΚΕ επισημαίνει πως: «Πρόκειται για μνημόνιο διαρκείας που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ομίλων με διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης και την έξοδο από την κρίση σε βάρος των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων. Στη σημερινή Ιταλία χωρίς ειδικό μνημόνιο και τρόικα κατεδαφίζονται τα εργατικά δικαιώματα και απελευθερώνονται οι απολύσεις, στην Ισπανία ένα εκατομμύριο οικογένειες κινδυνεύουν ήδη απ' τις εξώσεις και τις κατασχέσεις σπιτιών, στη Γαλλία αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης. Το σύνολο των εξελίξεων αναδεικνύει την προεκλογική απάτη περί φιλολαϊκής επαναδιαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων. Απάτη που αποκαλύπτεται τόσο με την επιστολή Σαμαρά και τη δέσμευσή του για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και με την ψευδεπίγραφη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί φιλολαϊκή τη διαπραγμάτευση Μόντι – Ολάντ για την κατανομή των κερδών – ζημιών μεταξύ των μονοπωλίων των διαφορετικών κρατών – μελών».

ΛΑΟΣ: Η χώρα έφυγε άπραγη…

Στην πρόταση που είχε καταθέσει κατά το παρελθόν για ενιαίο μέτωπο του Νότου απέναντι στον ευρωπαϊκό Βορρά, παραπέμπει ο ΛΑΟΣ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ υποστηρίζει ότι η χώρα μας έφυγε άπραγη από τις Βρυξέλλες.

«Εάν είχε υλοποιηθεί η πρόταση του ΛΑΟΣ για κοινό μέτωπο του Νότου, σήμερα δεν θα είχαν επωφεληθεί μόνο η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα η οποία έφυγε από τις Βρυξέλλες παντελώς άπραγη» αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ.