Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανακοινωθεί σήμερα η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, καθώς εκπνέει ο χρόνος της διερευνητικής εντολής που έλαβε τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς. >>>

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αυτή την ώρα πραγματοποιεί συνάντηση στη Βουλή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον Φώτη Κουβέλη. Όπως γνωστοποίησαν στελέχη των τριών κομμάτων, στη χθεσινή σύσκεψη των εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα στις 13.00.Μιλώντας σήμερα το πρωί στη ΝΕΤ, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, δήλωσε πως οι εκκρεμότητες σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, το εκλογικό σύστημα και τα θέματα που αφορούν στους μισθούς.
Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του νέου σχήματος, όλα δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα είναι ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης. Η ΝΔ θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμύνης, Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας. Τα τρία κόμματα φαίνεται πως καταλήγουν πάντως σε μικρό κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο πιθανόν θα συμμετέχουν 15 υπουργοί και 20 υφυπουργοί. Απέναντί τους, παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου να αποτιμήσει το αποτέλεσμα, να καθορίσει την αντιπολιτευτική στρατηγική του κόμματος, αλλά και να συζητήσει την ενοποίησή του. Το σχετικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τέλος του έτους, ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει ακόμα και το όνομα του κόμματος.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, ο Αντώνης Σαμαράς θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει ότι μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση, ώστε η διερευνητική εντολή να μετεξελιχθεί σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξει και σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που θα συμπράξουν για το σχηματισμό της κυβέρνησης το μεσημέρι της Τετάρτης. Μια τέτοια σύσκεψη αναμενόταν να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο λόγω των παράλληλων διεργασιών σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ αυτό δεν κατέστη δυνατό.