Ένα σπάνιο φαινόμενο, ορατό με γυμνό μάτι, έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν όχι μόνο οι αστρονόμοι αλλά και δισεκατομμύρια άνθρωποι στις 5 και 6 Ιουνίου. >>>Η Αφροδίτη περνά μπροστά από τον Ήλιο αφήνοντας το στίγμα της σε μια από τις σπάνιες συναντήσεις τους.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί μετά από 105 χρόνια, το Δεκέμβριο του 2117 για όσους θέλουν να γνωρίζουν, ενώ αν και είχε γίνει ξανά το 2004 συνολικά από το 17ο αιώνα έχει συμβεί μόλις 6 φορές.

Αν θέλετε να την παρατηρήσετε και όχι απλά να τη δείτε θα χρειαστείτε ειδικά φίλτρα ή απλούστερα ένα ζευγάρι κιάλια με το στενό άκρο να εστιάζει σε μια σελίδα χαρτί. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία θα μπορέσουν να δουν μόνο την τελική φάση του φαινομένου την ώρα της ανατολής της 6ης Ιουνίου.

«Εδώ και αιώνες, η διάβαση της Αφροδίτης θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στιγμές για τους αστρονόμους» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κλοντ Καταλά, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου του Παρισιού.

Οι επιστήμονες της εποχής σύντομα κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν θεωρητικά να υπολογίσουν τριγωνομετρικά την απόσταση Γης-Ήλιου, τη λεγόμενη Αστρονομική Μονάδα (AU), αν χρονομετρούσαν την ίδια διάβαση της Αφροδίτης από διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Για το λόγο αυτό, η Βρετανία και η Γαλλία, οι τότε υπερδυνάμεις του πλανήτη, έστειλαν αποστολές σε μακρινά μέρη για να καταγράψουν τις διαβάσεις του 1761 και του 1769, όπου και πάλι είχε πραγματοποιήσει τη διάβασή της η Αφροδίτη μποροστά από τον ήλιο.

Αυτή ήταν αρχικά και η αποστολή του μεγάλου εξαρευνητή Τζέιμς Κουκ το 1769 που τυπικά εστάλη στην Ταϊτή για να καταγράψει το σπάνιο φαινόμενο, μέχρι να ανοίξει την επιστολή που περιλάμβανε την πραγματική -και μυστική- αποστολή του: να ανακαλύψει και να χαρτογραφήσει τη μυστηριώδη «νότια ήπειρο», που αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.