Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, για διαδικτυακή εκπομπή, η οποία φέρεται να καλούσε τους πολίτες σε ένοπλο αγώνα, διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου. >>>
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, στην επίμαχη εκπομπή ο παρουσιαστής Ιφικράτης Αμυράς, που κατά δήλωσή του ανήκει στην επαναστατική αριστερά και αυτοπροσδιορίζεται ως ανένταχτος, φέρεται να προέτρεπε τους πολίτες να αντισταθούν σε όσα συμβαίνουν στη χώρα με ένοπλη δράση.

Η κ. Ράικου έδωσε εντολή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιάννη Δραγάτση να διερευνήσει την υπόθεση και να εξακριβώσει εάν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της πρόκλησης σε τέλεση κακουργηματικών πράξεων, όπως αυτών της ληστείας, της ανθρωποκτονίας και της απαγωγής.
Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκε να καταθέσει, την Τρίτη στις 11 το πρωί, πρώτος μάρτυρας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, ο Ιφικράτης Αμυράς δήλωσε μετά την αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσαν παλαιότερες δηλώσεις του περί παλλαϊκής επαναστατικής εξέγερσης: «Είχα καταθέσει την υποψηφιότητά μου και απερρίφθη. Υπάρχει μια εκλογική επιτροπή. η οποία ελέγχει τις υποψηφιότητες και την τελευταία στιγμή την απέσυραν». Διευκρίνισε, ακόμη, ότι δεν έχει κομματική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του, ανέφερε: «Αυτά, βεβαίως, είναι δικά μου λόγια, δεν το αρνούμαι κι αφορούν το περίφημο βίντεο που αναφέρει ο κ. Μιχελάκης. Απλά εγώ, αν μπορώ να συμπληρώσω, το βίντεο αυτό έχει γυριστεί εδώ και δέκα μήνες. Απ' ό,τι καταλαβαίνω, ο κ. Μιχελάκης επιχειρεί να το παρουσιάσει ότι είναι κάτι πρόσφατο.
» Είναι από τα γεγονότα της πλατείας και, προφανώς, μιλάει για μια εθνική, παλλαϊκή εξέγερση ενάντια στο Δ' Ράιχ. Ο τίτλος του βίντεο είναι 'Οργάνωση επαναστατικού στρατού ενάντια στην κατοχική κυβέρνηση'. Εκείνο τον καιρό είχαμε τη χούντα του μνημονίου και του Παπανδρέου, είχε καταληφθεί το Σύνταγμα, όχι ότι τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά τώρα υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας ή, αν θέλετε, κάποιες βαλβίδες εκτόνωσης, όπως τις αποκαλούμε, δηλαδή εκλογές».
Ανέφερε πως ο ένοπλος αγώνας δεν είναι για τον ίδιο αυτοσκοπός και εξήγησε: «Αν μπορεί να αλλάξει αυτό το καθεστώς με εκλογές, κανένα πρόβλημα. Αν μπορεί να αλλάξει με πολιτική απεργία, κανένα πρόβλημα. Αν όμως συνεχίσει αυτή η κατάσταση, και ποια είναι αυτή η κατάσταση, εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, αμετακλήτως και άνευ όρων και χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς να έχει προηγηθεί μια στρατιωτική ήττα, τότε ναι, ο ελληνικός λαός, μεταξύ όλων των άλλων επιλογών, πρέπει να έχει κι αυτό το οποίο αναφέρω στο βίντεο (σ.σ. δηλαδή, ένοπλο παλλαϊκό αγώνα)».