Πετούσατε όλη τη χρονιά τις αποδείξεις από τον καθημερινό καφέ, το ψωμί, ή την τυρόπιτα; Αν κάνετε την δήλωσή σας, θα διαπιστώσετε ότι η "τρύπα" που έχετε στη δικαιολόγηση των εξόδων σας θα είχε καλυφθεί μόνον από αυτές! >>>

Οπως παρατηρούν φοροτεχνικοί, οι περισσότεροι φορολογούμενοι υποτίμησαν και δεν κράτησαν τις αποδείξεις από τον καθημερινό καφέ, την τυρόπιτα ή τα τσιγάρα διότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο χρήσιμες θα μπορούσαν να τους φανούν αυτές οι αποδείξεις. Τώρα την αμέλειά τους αυτή κινδυνεύουν να την πληρώσουν με έξτρα φόρο. 
Σύμφωνα με τους λογιστές, η καθημερινή δαπάνη για έναν καφέ ή μια τυρόπιτα ύψους 2 ευρώ οδηγεί στη συγκέντρωση αποδείξεων ύψους 730 ευρώ τον χρόνο. Αν αυτές οι αποδείξεις λείπουν κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης και ο φορολογούμενος δεν συγκεντρώνει το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων (25% επί του εισοδήματος), τότε κινδυνεύει με έξτρα φόρο με συντελεστή 10%. Η αμέλεια συλλογής των συγκεκριμένων αποδείξεων μπορεί να  κοστίσει 73 ευρώ επιπλέον φόρο. 

Ένα παράδειγμα
Ας υποθέσουμε ότι  κάποιος δαπανά για τσιγάρα 4 ευρώ την ημέρα χωρίς να κρατά τις αποδείξεις. Πέρα από το κακό στην τσέπη και την υγεία του, μπορεί να πληρώσει και έξτρα φόρο 146 ευρώ, αν δεν έχει κρατήσει τις αποδείξεις που φτάνουν ετησίως στα 1.460 ευρώ. 
Ακόμα μια κλασική περίπτωση αποδείξεων τις οποίες συνήθως πετάμε μαζί με τη σακούλα είναι το ψωμί. Πρόκειται για καθημερινή αγορά και αν υπολογίσουμε την τιμή της φραντζόλας στα 0,60 ευρώ μαζεύονται σε ετήσια βάση άλλα 219 ευρώ σε αποδείξεις μόνο και μόνο από το ψωμί. 
Ετσι λοιπόν μόνο από ψωμί, καφέ και τσιγάρα, συγκεντρώνονται αποδείξεις 2.409 ευρώ οι οποίες αν λείπουν μπορεί να κοστίσουν στον φορολογούμενο έξτρα φόρο 240 ευρώ.