«Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό» συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή «τις προκλήσεις βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής», σύμφωνα με τους διαδηλωτές. >>>


Το συλλαλητήριο συνδιοργάνωσαν η κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.α. εκπρόσωποι φορέων, στο πλαίσιο των πανελλαδικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, που πραγματοποιούνται σήμερα σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλωτές (περίπου 700 άτομα) συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, στο ύψος του πεζόδρομου της Αριστοτέλους και στη συνέχεια κρατώντας πανό και φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους. 

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ έφθασαν μέχρι το νέο σιδηροδρομικό σταθμό, πέρασαν έξω από το κτίριο του Διοικητηρίου, όπου φώναξαν συνθήματα, και κατέληξαν στο σημείο εκκίνησης. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν διακριτική, ενώ στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων εκπρόσωποι μεταναστευτικών συλλόγων και αντιρατσιστικών οργανώσεων.

«Καλούμε κάθε φορέα και προοδευτική συλλογικότητα, κάθε απλό εργαζόμενο, άνεργο και νέο να πάρει θέση τώρα απέναντι στη φασιστική απειλή», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι διοργανωτές, οι οποίοι χαρακτήρισαν το συλλαλητήριο «απάντησης στις φασιστικές προκλήσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Συλλαλητήριο και στην Αθήνα
Αντιναζιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο με τίτλο "Ποτέ Ξανά" πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ομονοίας με την συμμετοχή της κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και άλλων αντιφασιστικών, αντιρατσιστικών, μεταναστευτικών οργανώσεων, συνδικάτων και λαϊκών, συνελεύσεων.

Οι συγκεντρωμένοι εναντιώθηκαν στις ναζιστικές - όπως τις χαρακτήρισαν - πρακτικές της Χρυσής Αυγής, πραγματοποίησαν πορεία προς την Βουλή, συνοδεία διακριτικής αστυνομικής δύναμης και διαλύθηκαν, χωρίς επεισόδια, μέσω της οδού Πανεπιστημίου.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερης αντιφασιστικής και αντιναζιστικής κινητοποίησης σε 7 πόλεις της χώρας, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Γιάννενα και την Αλεξανδρούπολη .

Διαδήλωση και στην Κρήτη
Αντιφασιστική διαδήλωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, με στόχο την καταδίκη κάθε ρατσιστικής ή φασιστικής ενέργειας που μπορεί να πλήξει τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, τις τοπικές κοινωνίες.

Η συγκεκριμένη διαδήλωση στο Ρέθυμνο ήταν προγραμματισμένη την ίδια ώρα με αντίστοιχες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στο Ρέθυμνο τις τελευταίες μέρες, έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες για τη δημιουργία αντιφασιστικού μετώπου από συλλογικότητες και φορείς της πόλης με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα και κινήσεις αντιφασιστικού, αντιρατσιστικού χαρακτήρα ενώ προγραμματίζονται και ενημερωτικές εκδηλώσεις.