«Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάρρευση του μνημονιακού μπλοκ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη νίκη στις 17 Ιουνίου», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, και συνεχίζει: «Ανεξάρτητα από το εύρος μιας τέτοιας νίκης, εμείς θα επιδιώξουμε την συνεννόηση και την συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς. >>>Σταθερή μας θέση είναι ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει στην ακύρωση και αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και στην επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης».

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ανεξαρτήτως αποτελέσματος «τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΔΗΜΑΡ να είναι κυβερνητικοί εταίροι σε μια κυβέρνηση Αριστεράς», ωστόσο κατηγορεί τα δύο κόμματα ότι «συμπεριφέρονται σαν να μη συνειδητοποιούν αμφότεροι την ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας».

Απαντώντας στις επικρίσεις για το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας το χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο». «Στο πρόγραμμά μας έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για αύξηση των εσόδων μέσα από ένα δίκαιο, αποδοτικό και διαφανές φορολογικό σύστημα, ώστε να ανακουφιστούν τα αδύναμα στρώματα που σήμερα σηκώνουν το μέγιστο βάρος της κρίσης. Αυτό σε συνδυασμό με ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των δαπανών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τα πρώτα βήματα ανάκαμψης από την κρίση», συμπληρώνει.

Η περικοπή στο μισό των υπουργικών μισθών, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η απόδοση ευθυνών για περιπτώσεις πολιτικής διαφθοράς, η συγκρότηση ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, η μείωση στο ελάχιστο δυνατό των σπαταλών του κρατικού μηχανισμού εξουσίας, η δημιουργία περιουσιολογίου για όσους στελεχώνουν τον κυβερνητικό μηχανισμό και η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Ανόρθωσης που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο θα είναι οι πρώτες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, την επομένη των εκλογών δηλώνει επίσης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.