Ο τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος δεν είχε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε στην Αγία Μονή των Τρικάλων (2 Απριλίου του 1948), μεγάλωσε στην Αθήνα (από τα 14 χρόνια του), πέθανε στην Αθήνα (φέτος το 2012 στις 17 Απριλίου) – λίγες μέρες προτού –όπως σχεδίαζε- έρθει στη Θεσσαλονίκη για πολλοστή φορά να τραγουδήσει. >>>
Λίγες μέρες μάλιστα πριν τον αιφνίδιο θάνατό του είχε αποδεχθεί πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης να τραγουδήσει σε ανοιχτή συναυλία στην πόλη για την οικονομική ενίσχυση των μελών των ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της πόλης, για τα προβλήματα που η οικονομική κρίση έχει επιφέρει στις πλέον αδύναμες ομάδες της κοινωνίας.

Ο λαϊκός τραγουδιστής δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το «τάμα» του στην πόλη, η συναυλία όμως, θα γίνει στις 10 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στο Καυτανζόγλειο Στάδιο ως «αντίδωρο» της Θεσσαλονίκης στο Δημήτρη Μητροπάνο και την… καρμική σχεδόν σχέση τους που ξεκινά έναν Απρίλη του 1967 – όταν ο 19χρονος τραγουδιστής ερμηνεύει το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα (σε στίχους Ηλία Ηλιόπουλου) με τίτλο «Θεσσαλονίκη». Σύμφωνα μάλιστα με διηγήσεις των συντελεστών, το τραγούδι που θέλει να … «πάρω το αμάξι μου / στην τσέπη χαρτζιλίκι/ κι απόψε τα μεσάνυχτα θα 'ρθω Θεσσαλονίκη) γράφτηκε από τον Ηλία Ηλιόπουλο στο αεροπλάνο (ενώ γύριζε βραβευμένος από το Φεστιβάλ τραγουδιού της πόλης του 1966). Ο στιχουργός το έδωσε στον Γιώργο Λαμπέτη εκείνος με τη σειρά του στον νεαρό συνεργάτη του κι ο Δημήτρης Μητροπάνος το ηχογράφησε στην πρώτη του «ειδική άδεια» από το στρατό όπου ήδη υπηρετούσε.

Πέρασαν 14 χρόνια μέχρις ότου στα 1981 ο Δημήτρης Μητροπάνος ηχογράφησε το δεύτερο τραγούδι του για τη Θεσσαλονίκη («Θεσσαλονίκη Σαββατόβραδο κι Απρίλης»). Οι στίχοι είναι του Κυριάκου Ντούμα, η μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου κι ο δίσκος στον οποίο εντάσσεται, «Τα συναξάρια».

Έντεκα χρόνια αργότερα – στα 1992 ο συνθέτης Μάριος Τόκας συνθέτει μουσική για μια σειρά τραγουδιών σε παλιότερους στίχους του Θεσσαλονικιού Φίλιππου Γράψα που «ταίριαξαν» απόλυτα στην εθνική συγκυρία του λεγόμενου Μακεδονικού ζητήματος. Ο δίσκος ονομάζεται «Η εθνική μας μοναξιά», το τραγούδι με πρωταγωνίστρια και πάλι τη Θεσσαλονίκη – «των στεναγμών το μετερίζι» γίνεται ένα από «τοπ» ζεϊμπέκικα που ακούγεται και χορεύεται με αμείωτο πάθος ακόμα και σήμερα – 20 χρόνια αργότερα.

Η επιτυχία του 1992 γίνεται αιτία για νέα συνεργασία των Μάριου Τόκα - Φίλιππου Γράψα με ερμηνευτή και πάλι τον στιβαρό Δημήτρη Μητροπάνο και τίτλο «Παρέα μ’ έναν ήλιο» μόλις δυο χρόνια αργότερα. Είναι το 1994. Είναι εδώ που ο Μητροπάνος «με βαριά παλικαρίσια αναπνοή» ερμηνεύει μεταξύ άλλων «τα παλιά Λαδάδικα».

Η Θεσσαλονίκη ως θέμα, στίχος και «κάρμα» για τον ερμηνευτή δεν τελειώνει εδώ. Δυο χρόνια μετά – στα τέλη του 1996 – ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος συνεργάζεται με στιχουργούς όπως ο Άλκης Αλκαίος, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Γιώργος Κακουλίδης αλλά και ο θεσσαλονικιός ποιητής και ζωγράφος Κώστας Λαχάς. Για το δίσκο αυτό ο Λαχάς «ζωγραφίζει» τρία τραγούδια , δυο από τα οποία μιλούν για την πόλη (Ο «Άγγελος» και ο «Τυμβωρύχος»).
Και μπορεί η «Ρόζα» (από τον ίδιο δίσκο) να είναι το «μεγάλο» τραγούδι στους ήχους του οποίου ο Δημήτρης Μητροπάνος χόρευε το δικό του ζεϊμπέκικο, «Ο τυμβωρύχος» όμως είναι το τραγούδι της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, είναι το έκτο και τελευταίο τραγούδι για τη Θεσσαλονίκη που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος («Τα λόγια μου της νύχτας μετανάστες/ σε δρομολόγια χωρίς επιστροφή/ άσ’ τις πλατείες να βογκούν σου λέω άστες/ ίσως με βρεις μες στην επόμενη στροφή / Στενεύουν τα περάσματα/ οι φίλοι μου φαντάσματα/ κι η πόλη μοιάζει γενικώς τάφος οικογενειακός...»).

Ο Δημήτρης Μητροπάνος πέθανε μόλις 64 ετών στις 17 του περασμένου Απριλίου.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημοτικός Σύμβουλος Λάζαρος Ζαχαριάδης, η συναυλία - αφιέρωμα στο Δημήτρη Μητροπάνο με τίτλο «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη» θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο Καυτανζόγλειο Στάδιο.

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, ηθοποιός, Σπύρος Παπαδόπουλος που παρέστη στη σημερινή προαναγγελία της συναυλίας ανέφερε τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στη συναυλία-αφιέρωμα στο Δημήτρη Μητροπάνο. Είναι οι: Στέλιος Διονυσίου, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Κατσαρός, Θάνος Μικρούτσικος, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Μητσιάς, Βαγγέλης Κορακάκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης και Γιάννης Μηλιώκας. Εισιτήρια θα προπωλούνται εντός των προσεχών ημερών στα 14 παραρτήματα των ΚΑΠΗ, στις Δημοτικές Κοινότητες, στο Δημαρχείο και στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους.