Τις επιγραφές που βρέθηκαν στην αρχαία Μεθώνη της Πιερίας, της παλαιότερης αποικίας των νότιων Ελλήνων στον ελληνικό Βορρά, οι οποίες θα δώσουν σημαντικές απαντήσεις για την ελληνική γλώσσα, μελετούν, σήμερα, αρχαιολόγοι από όλον τον κόσμο σε διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. >>>

Το συνέδριο έχει τίτλο: "Πανέλληνες εις Μεθώνην: γραφή στην ύστερη γεωμετρική και πρωτοαρχαϊκή Μεθώνη, Μακεδονία (περ. 700 π.Χ.)" κι επίκεντρό του είναι η ανάλυση των ενεπίγραφων ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης Πιερίας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στον τόμο Μεθώνη Πιερίας Ι: Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική από το «Υπόγειο» της Μεθώνης Πιερίας στη Μακεδονία (Ματθαίος Μπέσιος, Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος, Αντώνης Κοτσώνας, επιμέλεια Γιάννης Ζ. Τζιφόπουλος), ο οποίος έχει εκδοθεί από το ΚΕΓ και είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση http://ancdialects.greeklanguage.gr.
Το συνέδριο φιλοξενείται στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του κινηματογράφου Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους 10), σήμερα και αύριο, 8 και 9 Ιουνίου 2012 (με ώρα έναρξης σήμερα στις 10.00).


Λίγα λόγια για τη Μεθώνη
Πρόσφατες ανασκαφές, σε εξέλιξη από το 2003-04, έχουν αρχίσει να φέρνουν στο φως την αρχαία Μεθώνη, που ήταν κτισμένη στο νότιο άκρο του Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, αμέσως βόρεια της σύγχρονης Αγαθούπολης(περίπου 35 χιλιόμετρα νότια της Θεσσαλονίκης). 
Η Μεθώνη ιδρύθηκε, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, από αποίκους που ξεκίνησαν από την Ερέτρια της Εύβοιας κατά τη διάρκεια του δεύτερου αποικισμού (800 - 500 π.Χ.) και είναι η παλαιότερη αποικία των νότιων Ελλήνων στις βόρειες ακτές του Αιγαίου. 
Μέχρι το τέλος του 8ου αιώνα, με το ασφαλέστερο λιμάνι στον Θερμαϊκό Κόλπο, η Μεθώνη έγινε το βασικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο.
Η Αγορά της Μεθώνης. Μεταγενέστερη, αλλά πανέμορφη.
Η Μεθώνη καταλαμβάνει δύο λόφους, που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα πριν από τις κοινές εκβολές των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα. Στον ανατολικό οικισμό, που βρέθηκε στον κάτω λόφο, υπάρχουν ενδείξεις ζωής από τα τέλη της Νεολιθικής Περιόδου (5200 π.Χ.) η οποία φαίνεται πως συνεχιζόταν καθ 'όλη την Εποχή του Χαλκού (3.000 - 1050 π.Χ.). Αλλά και κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1400-1050 π.Χ.) υπήρχε ζωή στην περιοχή και μάλιστα έντονη: Έχει εντοπιστεί στο δυτικό, υψηλότερη λόφο. 
Κατά τη διάρκεια της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (1050-700 π.Χ.) δείγματα κατοίκησης εκτείνονται και στις δύο λόφους, και τα ευρήματα από το ανατολικό λόφο επιβεβαιώνουν ότι άποικοι από την Ερέτρια εγκαταστάθηκαν στη Μεθώνη γύρω 733 π.Χ..
Μοναδικά και μέχρι τώρα πρωτοφανή για τη Μακεδονία -που αποδεικνύουν, και αυτά, την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητά της- είναι τα αγγεία και όστρακα που ήρθαν στο φως από ένα ορθογώνιο λάκκο των 3.50x4.50 μ. και 10,50 μέτρων βάθος, που ανασκάφηκε στην περιοχή κι όπου, 
προφανώς, χρησιμοποιηθεί ως αποθέτης. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών των οστράκων χρονολογείται περίπου στο 700 π.Χ., και 191 από αυτά, συναρμολογήθηκαν πρόσφατα.
Σε αυτά απεικονίζεται μια αρκούδα, υπάρχουν επιγραφές, εγχαράγματα, ενώ μια επιγραφή, 
εγχάρακτη, με σπάνιε ζωγραφιές, οι οποίες δημοσιεύονται από τους Ματθαίο Μπέσιο, Γιάννη 
Τζιφόπουλο, και Αντώνη Κοτσώνα ( http://ancdialects.greeklanguage.gr ), δίνει λεπτομέρειες για το εμπόριο της περιοχής. 

Η σημασία των ευρημάτων
Οι διεπιστημονικές συζητήσεις γύρω από το υλικό αυτό (191 κεραμικά αγγεία με επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα) αναμένεται να φωτίσουν ζητήματα καίρια για τη μελέτη της ελληνικής αρχαιότητας όπως: η ελληνική γλώσσα και οι Έλληνες στη Μακεδονία, η διάλεκτος ή οι διάλεκτοι της Μεθώνης, τα ‘αλφάβητα’ της Μεθώνης και η εμφάνιση του αλφαβήτου στην Ελλάδα και γενικότερα ο αλφαβητισμός και η ‘εγγραμματοσύνη’ κατά την πρώιμη αυτή εποχή, τα εμπορικά, συμποτικά και άλλα περιβάλλοντα ανάπτυξης της γραφής αλλά και ο δεύτερος ελληνικός αποικισμός και το εμπόριο γενικότερα, καθώς και οι απαρχές της λογοτεχνίας.



Στα αγγλικά οι εισηγήσεις
Γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η αγγλική, ενώ στο επίκεντρο θα είναι η ανάλυση των ενεπίγραφων ευρημάτων. Το συνέδριο πραγματοποιείται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο υλοποιεί το έργο «Διάλεκτοι της Αρχαίας Ελληνικής με κομβική ιστορική σημασία για τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμικής παράδοσης – Έργο τεκμηρίωσης για την ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων Φιλολογίας των ΑΕΙ».