Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως δήλωσε πριν από λίγο, τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη λύση για τη χώρα. >>>

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές άλλων» είπε και τόνισε ότι θα στηρίξει ειλικρινά και θα μετάσχει στην κυβέρνηση με τον πιο ωφέλιμο τρόπο.

Για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση, υπογράμμισε.

«Αύριο η νέα ΚΟ θα εξειδικεύσει τον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση» σημείωσε και τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι να σχηματιστεί εθνική διαπραγματευτική ομάδα για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι παρά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει σε αυτή την εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη ανοιχτή.

Όλη η δήλωση:

Το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε πάντα με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και κατέβαλε πολύ υψηλό εκλογικό κόστος γι' αυτό. Ταχθήκαμε προεκλογικά υπέρ της ανάγκης να αποφευχθεί η τεχνητή πόλωση και να προκύψει κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, είπαμε αμέσως ότι στην κυβέρνηση αυτή πρέπει να μετέχουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά πλέον μόνη πρακτική λύση τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η κυβέρνηση αυτή, επαναλαμβάνω, ότι πρέπει να σχηματιστεί το ταχύτερο. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές άλλων. Δεν θα είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Θα στηρίξει την κυβέρνηση ειλικρινά. Και θα μετάσχει σε αυτήν με τρόπο που είναι ο πιο ωφέλιμος για την αποτελεσματική λειτουργία της και την αξιοπιστία της απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Για να διασφαλιστεί, όμως, η αξιοπιστία της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ πρέπει αυτό που θα κάνουμε μετεκλογικά να αντιστοιχεί στα όσα είπαμε προεκλογικά.

Αύριο, νωρίς το πρωί, η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που καλείται να στηρίξει με την εμπιστοσύνη της τη νέα κυβέρνηση θα εξειδικεύσει, όπως δικαιούται δημοκρατικά, τον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ.

Το κρισιμότερο ζήτημα δεν είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, αλλά η εθνική διαπραγματευτική ομάδα που θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, ώστε να κρατήσουμε όλο το κεκτημένο, όλα τα θετικά και να κάνουμε ό,τι πρέπει για να καταπολεμήσουμε την ύφεση και την ανεργία, να φέρουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόληση. Αυτό είναι που καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση και η χώρα. Και αυτό θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στη μάχη αυτή, το ΠΑΣΟΚ κι εγώ προσωπικά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, κινητοποιώντας όλες τις διεθνείς επαφές, όλη την εμπειρία, όλη τη γνώση, όλο τον σχεδιασμό που έχουμε.

Η άρνηση συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να εμποδίζει τη συμμετοχή του στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα. Δυστυχώς, όμως, το αρνήθηκε και αυτό. Η δική μας πρόσκληση θα είναι πάντα ανοιχτή, γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, γιατί αυτό συνιστά εθνική και κοινωνική υποχρέωση όλων των κομμάτων και βεβαίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για τον εαυτό του αυτόν τον εύκολο και ασφαλή ρόλο.