Με τον πλέον τραγικό τρόπο καταγράφονται οι συνέπειες του Μνημονίου στη χώρα μας, με τις αυτοκτονίες των πολιτών να αυξάνονται με ιλιγγιώδης ρυθμούς. >>>

Η πίεση που έχουν δεχθεί οι Έλληνες από την οικονομική κρίση έδωσε στη χώρα τη θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες το 2011 με ποσοστό αύξησης που άγγιξε το 40%.

«Σε έρευνα που είχαμε κοινοποιήσει πρόσφατα, παραπάνω από τους μισούς ασθενείς μας, και συγκεκριμένα πάνω από το 52%, είχαν αυτοκτονικές ιδεάσεις. Το 1/5 αυτών προχώρησε στο απονενοημένο διάβημα» αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Ιωάννης Κούρος, πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου, Παιδιού.

«Σε παλαιότερη έρευνα, το ποσοστό άγγιζε μόλις το 18%, επομένως παρατηρούμε ότι μέσα σε μία τριετία έχουν τριπλασιαστεί οι αυτοκτονικές τάσεις. Ο όρος «αυτοκτονίες του ΔΝΤ» έκανε την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όμως πήρε σάρκα και οστά στη χώρα μας από το 2009, όταν παρατηρήθηκε αλματώδης αύξηση των αυτοκτονιών.

Μόνο το 2011 σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο κατεγράφησαν 500 αυτοκτονίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ μέσα σε δύο χρόνια (2009-2011) τα κρούσματα έφτασαν τα 1700.
Για το τρέχον έτος, οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες, καθώς όπως αναφέρει η ΜΚΟ Κλίμακα, τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί, αν όχι τριπλασιαστεί, και ο πραγματικός αριθμός αυτοκτονιών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί συγγενείς δεν καταγράφουν τα περιστατικά από ντροπή και τα παρουσιάζουν ως δυστύχημα.