samaras_panigiria_20120617_01

Ιδιαίτερα ευχαριστημένα δηλώνουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, από το εκλογικό αποτέλεσμα, τόσο στις δύο περιφέρειες του νομού, όσο και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. “Ο Χάρτης έγινε μπλε μετά από πολλά χρόνια”, παρατηρούσε παλιό στέλεχος. >>>

 

Στη ΝΔ Θεσσαλονίκης θεωρούν ότι κατόρθωσαν να πετύχουν μία μεγάλη νίκη. Κάνουν λόγο για “ανευθυνότητα” των πολιτικών τους αντιπάλων. Και είναι φυσικό να είναι ικανοποιημένοι, αφού στην Α’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ κατόρθωσε να αυξήσει τη δύναμη της κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, διπλασιάζοντας το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών και να ανακτήσει την πρωτιά μετά από πολλά χρόνια. Μία ακόμη έδρα κερδήθηκε στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου η δύναμη της ΝΔ αυξήθηκε κατά περίπου 12 μονάδες!

Δεν είναι, όμως, καθόλου ευχαριστημένοι από τον… εκλογικό νόμο Παυλόπουλου! “Δυστυχώς, λόγω του εκλογικού νόμου οι έδρες παρέμειναν έξι, παρά τη τεράστια αύξηση του ποσοστού”, επισημαίνεται για την Α Θεσσαλονίκης στην ιστοσελίδα της Διοικούσας!

Στους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στους 15. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από τους 15 αυτούς νομούς στους 14 το ποσοστό της ΝΔ είναι από 2 έως 10 μονάδες πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος! Οι Σέρρες δίνουν (μετά τη Λακωνία και τη Μεσσηνία) το υψηλότερο ποσοστό στη ΝΔ πανελλαδικά, λίγο κάτω από το 40%!

Ο ρόλος Ψωμιάδη

Από το αποτέλεσμα κρίνεται πως ο ρόλος του Π. Ψωμιάδη, που ανέλαβε… εκλογάρχης, ήταν αποτελεσματικός. Σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα και την Ήπειρο, η πρωτιά χάθηκε μόνον στο νομό Ξάνθης!

Με το δίκιο του ο Ψωμιάδης κάνει λόγο, στη δήλωσή του, για “νίκη που ήρθε από τη Μακεδονία και τη Θράκη”.

«Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία. Στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Επαφίεται πλέον σε αυτόν η ενότητα της κεντροδεξιάς. Η επόμενη ημέρα, όμως, προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση», δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης σήμερα. Και πρόσθεσε:

«Είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι από την ώρα που θα αναλάβω μαζί με άλλα στελέχη, θα φέρουμε τα πάνω κάτω, θα έρθει η νίκη. Χαίρομαι, γιατί απόψε τα αποτελέσματα στη βόρεια Ελλάδα και σε ολόκληρη τη χώρα με δικαιώνουν απόλυτα. Η νίκη ήρθε από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στη Δημοκρατία δεν χρειάζεται μόνο κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και πλειοψηφία στην κοινωνία. Γιατί ο αγώνας συνεχίζεται για το μέλλον μας, για την πατρίδα μας, για τα παιδιά μας, για ένα πιο αισιόδοξο αύριο».

Ευχαριστημένος και ο πρόεδρος της διοικούσας, Δ. Τσάμης. Τόνισε πως το αποτέλεσμα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβουν το δύσκολο έργο αντιμετώπισης των προβλημάτων της θεσμικής λειτουργίας του κράτους και σημείωσε πως οι πολίτες απαιτούν από τα κόμματα να κάνουν βήματα συνεργασίας ώστε η χώρα να βγει από τέλμα. Κάλεσε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το αποτέλεσμα της Θεσσαλονίκης εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την πρώτη θέση αλλά και για το ποσοστό.

Ο Ψωμιάδης, ακόμη και με τις υπερβολικές ή, κάποιες φορές, λάθος δηλώσεις του, κατάφερε να κάνει κάτι που άλλο στέλεχος της Ν.Δ. δε θα μπορούσε να κάνει: Την εποχή που οι πολίτες… κυνηγούν με τις πέτρες τους πολιτικούς, βγήκε στο δρόμο και πήγε πόρτα-πόρτα παντού. Και κέρδισε το παιχνίδι, έστω και με τις άτσαλες “μπούκες” του μπροστά στις κάμερες, για να αγκαλιάσει και να φιλήσει παλιά στελέχη και πρώην πρωθυπουργούς.