Κατά της αναδιαπραγμάτευσης του πακέτου λιτότητας για την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων και υπέρ της παραμονής της χώρας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη, τοποθετείται ο Αυστριακός Επίτροπος στην ΕΕ, αρμόδιος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. >>>

Προσθέτοντας, πως σε τούτο συνηγορούν οικονομικοί και συναισθηματικοί λόγοι, τονίζει ότι αυτό είναι συγχρόνως ένα μήνυμα ότι η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις.

Ο κ. Χαν δηλώνει σίγουρος πως δεν θα υπάρξει επανάληψη της αποτυχίας των ελληνικών εκλογών του Μαΐου, όταν δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, καθώς, όπως λέει, τα ελληνικά κόμματα έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και στο μεταξύ συνειδητοποιούν πως μετά τις εκλογές πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο ίδιος δεν ανησυχεί για μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως σημειώνει, στέλνει διαφορετικά μηνύματα, εμφανιζόμενος στο εσωτερικό ριζοσπαστικότερος, από ό,τι στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό επίτροπο, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει σε βοήθεια από την ΕΕ, η οποία θέτει στη διάθεσή της από τα Διαρθρωτικά Ταμεία το ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ετησίως για το διάστημα 2010 έως 2012, ενώ υπάρχουν και μέτρα που δεν έχουν να κάνουν άμεσα με χρήματα, όπως η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης - όπου για παράδειγμα μια δικαστική υπόθεση διαρκεί κατά μέσο όρο δέκα χρόνια, όπως λέει - και προς τούτο χρειάζεται καλή θέληση και πολιτική ισχύς.