Επτά Θεσσαλονικείς μπήκαν στην νέα κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς τους αξιοποίησε σε διάφορες θέσεις. Μάλιστα, οι τρεις από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με το κυβερνών κόμμα. Ανάμεσά τους είναι κι ένας που έχει σαφή κομματική ταυτότητα: Αυτήν του ΠΑΣΟΚ. >>> 


Πρώτος σε αυτήν τη λίστα ο Αντώνης Μανιτάκης, που αναλαμβάνει υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ήταν υπουργός Εσωτερικών στην υπηρεστιακή κυβέρνηση Πικραμμένου), με πρόταση του Φώτη Κουβέλη. 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στηΝομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και το 1982 εξελέγη καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μαθητής τουΑριστόβουλου Μάνεση, τον διαδέχθηκε στην έδρα του Συνταγματικού στη Σχολή που φοίτησε και από την οποία αποφοίτησε. 

Δίδαξε, επί τριάντα πέντε έτη, Συνταγματικό Δίκαιο, Πολιτειολογία, Συνταγματικές Ελευθερίες και Δικαστικό Έλεγχο της Συνταγματικότητας των Νόμων στο προπτυχιακό και στο Μεταπτυχιακό επίπεδο. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών To 2007 Τιμήθηκε από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας που απονέμεται στη μνήμη «Ξανθόπουλου-Πνευματικού», και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. 

Άσκησε καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1999) Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διεύθυνε επί μία οκταετία το διμηνιαίο περιοδικό «Σύνταγμα» 1996-2004 (εκδ. Αντ. Σάκκουλας). Πρόεδρος του πανεπιστημιακού Ομίλου συνταγματολόγων «Αριστόβουλος Μάνεσης», από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. 

Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει μαζί με τη διδακτορική του διατριβή, 16 Μονογραφίες και 123 πρωτότυπες μελέτες στην ελληνική και γαλλική γλώσσα. Είναι επιμελητής 7 συλλογικών τόμων και διευθύνει επιστημονική σειρά στο εκδοτικό οίκο Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, στην οποία έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 16 τόμοι, στους οποίους περιλαμβάνονται διδακτορικές διατριβές και άλλες πρωτότυπες μονογραφίες. 

Δεύτερος ο Ευάγγελος Λιβεράτος, καθηγητής στο πολυτεχνείο, που ανέλαβε υπουργός Περιβάλλοντος, με πρόταση ΠΑΣΟΚ. 

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είναι από το 1979 καθηγητής της ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στην πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Ο Καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ, απ' όπου πήρε διδακτορικό το 1974. 

Μέχρι το 1969 έως και το 1979  ήταν μαθητής αλλά και συνεργάτης του καθηγητή Γεωργίου Βέη. 

Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, ενώ το 1979 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στο τμήμα τοπογράφων μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. 

Συνεργάστηκε με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία και είναι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) για τις ψηφιακές τεχνολογίες στη χαρτογραφική κληρονομιά.  

Επίσης είναι ο  εκδότης του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις που σχετίζονται με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών. 

Θεσσαλονικιός και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης (ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ). Είναι καθηγητής του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το βιογραφικό του είναι αρκετά πλούσιο, σίγουρα πιο πλούσιο από του Κώστα Σκανδαλίδη που διατηρούσε το σχετικό χαρτοφυλάκιο τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τεχνοκράτη που και στο παρελθόν έχει αναλάβει δημόσιες θέσεις. Παραθέτω το επίσημο βιογραφικό του, όπως δημοσιεύεται στο site του κόμματος του: Φοίτησε στο Α.Π.Θ. και στις Η.Π.Α. Κατά την διάρκεια των πολυετών μεταπτυχιακών σπουδών του απέκτησε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα Master και δύο διδακτορικά διπλώματα. Εργάστηκε στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Το 1984 εξελέγη καθηγητής και στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης, προτίμησε όμως τη θέση του καθηγητή Γενετικής στο Α.Π.Θ όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. \

Και... περνάμε στους πολιτικούς (και Νεοδημοκράτες): 

Υπουργός (Επικρατείας) και ο Δημήτρης Σταμάτης. Και μάλιστα εκ δεξιών του νέου πρωθυπουργού, αφού είναι γνωστή η φιλία τους (τον είχε ακολουθήσει και στην Πολιτκή Άνοιξη). Πέρασε από διάφορες θέσεις και ήταν από τους πιο πετυχημένους προέδρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας: Είχε κρατήσει ανοικτό το (προβληματικό) αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης το χειμώνα που ο χιονιάς είχε... σταματήσει τα τρένα! 

Υπουργός Μακεδονίας Θράκης ο Θόδωρος Καράογλου. Ήδη έχουμε γράψει για τον Θ. Καράογλου και τα... κυανόλευκα αισθήματά του. Να θυμίσουμε ότι εκλέγεται (πρώτος) στη Β Θεσσαλονίκης κι ότι γεννήθηκε στο Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης το 1960. Είναι Οικονομολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του Θητεία ως έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού. Πριν την εκλογή του ως βουλευτής, εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (φοροτέχνης - λογιστής), ενώ στη συνέχεια εργαζόταν στο Υπουργείο Οικονομικών, ως εφοριακός στη Δ.Ο.Υ. Ιωνίας Νομού Θεσσαλονίκης. Από το 1986 είναι μέλος του Οικονομικού Επιστημονικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο εφοριακό Γιώτα Μαντανίκα και έχουν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Βανέσσα, φοιτητές. Ξεκίνησε ως πρόεδρος Ζαγκλιβερίου το 1986. Ήταν μόλις 26 χρόνων.Κρίθηκε πετυχημένος από τους συντοπίτες του: Τον επανεξέλεξαν μετά 4 χρόνια με... 56%! 

Ο Σταύρος Καλαφάτης έγινε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. Έχει θητεύσει σε διάφορα υπουργεία, από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ως το Ανάπτυξης. Ξεκίνησε ως δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης το 1996 και διετέλεσε αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πρασίνου και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. ΠΑΟΚτσής ως το κόκκαλο, αφού διετέλεσε ακόμη και υπεύθυνος επικοινωνίας της ομάδας του Δικεφάλου.

Τέλος, υφυπουργός Παιδείας και Πολιτισμού έγινε ο Γιάννης Ιωαννίδης. Χρόνια τώρα βουλευτής στην Α Θεσσαλονίκης, γνωστός περισσότερο για το κοουτσάρισμά του σε Άρη και Ολυμπιακό. Ιδιαίτερα αγαπητός στους ΠΑΟΚτσήδες, από τις εποχές που... μοίραζε σακάκια και μπουκάλια με νερό στους διαιτητές που τον σφύριζαν κόντρα στη μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ ως προπονητή του Ολυμπιακού. Πήρε 12 πρωταθλήματα (τα 8 με τον Άρη) και έξι κύπελλα. Πήγε έξι φορές σε φάιναλ φορ... Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945. Ο πατέρας του, Δημήτριος, και η μητέρα του, Ελένη (το γένος Τσορλίνη), κατάγονται από την ιστορική Γευγελή. Μεγάλη του αγάπη είναι το μπάσκετ με το οποίο ασχολήθηκε από τα παιδικά του χρόνια με αποτέλεσμα σε ηλικία 15 ετών να αγωνίζεται βασικός στην ομάδα του Άρη. Απέκτησε πτυχίο Γεωπονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια εργάσθηκε ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα.