Ο διάσημος Πύργος του Ρολογιού του βρετανικού κοινοβουλίου, το Μπιγκ Μπεν, ενδέχεται προσεχώς να ονομαστεί "Πύργος Ελισάβετ" προς τιμή του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ, γράφει σήμερα η εφημερίδα Daily Mail. >>>
Συνολικά 331 μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, μεταξύ τους ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υπέγραψαν αίτημα για να αποδοθεί αυτή η τιμή στη βασίλισσα με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την άνοδό της στο θρόνο, διευκρινίζει η εφημερίδα.
Η διάκριση αυτή θυμίζει την τιμή που είχε αποδοθεί στη βασίλισσα Βικτωρία, την πρώην βρετανίδα μονάρχη, για τον εορτασμό των εξήντα χρόνων βασιλείας της το 1897, ένα Ιωβηλαίο κατά το οποίο είχε μετονομαστεί ο τετράγωνος πύργος στην άλλη πλευρά του κοινοβουλίου.
"Το γεγονός ότι τόσοι βουλευτές υποστήριξαν το εν λόγω αίτημα καθώς η βασίλισσας αξίζει την τιμή αυτή, είναι μεγάλη είδηση. Ελπίζω ότι η ιδέα αυτή στο εξής θα δρομολογηθεί", δήλωσε ο Κάμερον.
Το ρολόι, διάσημο για την ακρίβειά του, που επισήμως ονομάζεται Πύργος του Ρολογιού και έχει ύψος 96 μέτρα, είναι πιο γνωστό ως Μπιγκ Μπεν από τον ήχο της τεράστιας καμπάνας που έχει και χτυπά ανά ώρα στο κέντρο του Λονδίνου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές ατραξιόν στον κόσμο.
Το κοινοβούλιο αναμένεται να εξετάσει το θέμα στα τέλη Ιουνίου και να εγκρίνει το νέο όνομα του Μπιγκ Μπεν, επισημαίνει η εφημερίδα.
Στη Βρετανία αρχίζουν από σήμερα με κάθε μεγαλοπρέπεια οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ, με μια επιβλητική ναυτική παρέλαση στον Τάμεση την Κυριακή.