Καταθέτουν, μεθαύριο, Πέμπτη 14 Ιουνίου, στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, καθηγητές και διδακτικό προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για τις κινητοποιήσεις τους με τις οποίες αναβλήθηκαν οι εκλογές στο ΑΠΘ. >>>


Τα μέλη και οι διοικητικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για «παράνομη βία» και «διατάραξη οικιακής ειρήνης» για τις διαμαρτυρίες τους κατά της εφαρμογής του νόμου 4009/11, που είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του νέου Συμβουλίου Διοίκησης.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) και του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ακαδημαϊκού ιδρύματος, ζήτησαν “να σταματήσει η διαδικασία διώξεων από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης κατά καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου”.
Συγκεκριμένα η Εισαγγελία Πρωτοδικών καλεί για τρίτη φορά, την Πέμπτη 14 Ιουνίου, οκτώ καθηγητές και υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων τους προέδρους των δύο παραπάνω συλλόγων, να καταθέσουν σε προκαταρκτική εξέταση και να δώσουν εξηγήσεις «για τις κινητοποιήσεις των Συλλόγων τους ενάντια στην επιβολή του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και την κατάργηση της πολυ-πρόσωπης διοικητικής λειτουργίας στα ΑΕΙ με κατηγορίες όπως ‘παράνομη βία’ και ‘διατάραξη οικιακής ειρήνης’». Οι προηγούμενες κλήσεις για εξέταση ήταν για τις 8/2 που έγινε η παρέμβαση στην Ο.Ε. και για τις 15/2 που ήταν προγραμματισμένη η πρώτη μέρα εκλογών.
Οι κατηγορίες αφορούν τις κινητοποιήσεις που έγιναν στις 15 και 17 Φεβρουαρίου, αλλά και στις 14 Μαρτίου και είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την ματαίωση των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης στο ΑΠΘ.

“Οι διώξεις στηρίζονται σε ψευδείς δηλώσεις”
Όπως είπε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ κ. Γιάννης Κρεστενίτης παρόμοια περιστατικά ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών υπάρχουν και σε άλλα πανεπιστήμια όπως στη Θεσσαλία, τα Ιωάννινα και την Κρήτη. «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η διαδικασία εισαγγελικών διώξεων πρέπει να σταματήσει γιατί βασίζεται σε ψευδείς δηλώσεις. Από κανέναν πανεπιστημιακό δεν ασκήθηκε βία. Και στις εκλογές προσήλθαν ελάχιστα μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν υποψήφιοι», πρόσθεσε ο κ. Κρεστενίτης.
«Οι κινητοποιήσεις που κάναμε ήταν όχι για να μην αλλάξει κάτι, αλλά για να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας και τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ κ. Γιάννης Πουρμπούλης, ενώ ο γραμματέας της ΕΣΠΕΠ κ. Νίκος Νικολάου υποστήριξε πως «οι διώξεις έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν συναδέλφους και άλλους εργαζόμενους».
«Αυτή τη στιγμή ο νόμος είναι στον αέρα. Ο αγώνας συνεχίζεται και στόχος είναι η ματαίωση της εφαρμογής του νόμου 4009», ενός νόμου που «μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις», σημείωσε ο γεν. γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ κ. Σάββας Παπαδόπουλος, ενώ πρόσθεσε πως η νέα δικαστική κλήση σε βάρος καθηγητών, μελών αλλά και υπαλλήλων του ΑΠΘ αποτελεί «μια προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης».