Η αγορά αρχαιολογικών ειδών δε γνωρίζει από κρίση. Ο οίκος  Christie's βγάζει στο σφυρί, αυτήν την εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη, έναν αρχαίο ελληνικό καθρέπτη. >>>


Το κάτοπτρο είναι χάλκινο και περίτεχνο, χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ., και υπολογίζεται ότι μπορεί να πουληθεί μέχρι και 720.000 ευρώ, ποσό το οποίο είναι το υψηλότερο ανάμεσα στα αντικείμενα της δημοπρασίας, κυρίως αιγυπτιακά, ρωμαϊκά και αρχαία ελληνικά.
Μάλιστα, είναι ένας... πτυσσόμενος καθρέπτης, που θυμίζει τα καθρεπτάκια των γυναικών! Πάνω στο πτυσσόμενο κάλυμμα του κατόπτρου υπάρχει παράσταση με τον Πάρι και την ωραία Ελένη καθισμένους σε βράχο. Ανάμεσά τους στέκει ένας γυμνός Ερωτας με τα φτερά του απλωμένα. Στην κάτω πλευρά του καθρέφτη απεικονίζεται ο Πρίαπος.
Το κάτοπτρο άλλαξε πολλές φορές χέρια: από ιδιωτική συλλογή στη Γερμανία τη δεκαετία του '70, βρέθηκε στη συλλογή Phoenix στη Νέα Υόρκη το 1998 και τελικά αγοράστηκε από συλλέκτη στη Γενεύη το 2006. Είναι άγνωστο πού βρέθηκε και πότε και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι πρόκειται για αντικείμενο αρχαιοκαπηλίας.
Μάλιστα, δυο κρατήρες από την Απουλία, που θα βγουν στο σφυρί στην ίδια δημοπρασία, έχουν αναγνωριστεί από τον Έλληνα αρχαιολόγο Χρήστο Τσιρογιάννη.
Άλλα ελληνικά αρχαία αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν την ίδια μέρα είναι μια μαρμάρινη κεφαλή της Αφροδίτης των ελληνιστικών χρόνων (1ος αιώνα π.Χ.), που υπολογίζεται να πιάσει 64.000 - 96.000 ευρώ, κυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο της 3ης χιλιετίας π.Χ. (56.000 - 72.000 ευρώ) και ασημένιο αγγείο με παράσταση Μέδουσας των αρχών του 3ου αιώνα π.Χ. (160.000 - 240.000 ευρώ).