apognosi_01Βαθιά «ανάσα» από τα συσσωρευμένα χρέη και τις καθημερινές τους ανάγκες αναμένεται να πάρουν 60 οικογένειες στη Θεσσαλονίκη μέσω προγράμματος του υλοποιεί η PRAKSIS, με χρηματοδότηση του ιδρύματος Νιάρχου. >>>

Πρόκειται για το πρόγραμμα «κοινωνική κατοικία» που απευθύνεται, όπως εξήγησε η υπεύθυνη της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, Στεφανία Πανταζή, «στη μέση ελληνική οικογένεια που πριν από 2 χρόνια μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις υποχρεώσεις της αλλά η ανεργία την έχει οδηγήσει πλέον στην εξαθλίωση».

«Θα μπορούμε δηλαδή να καλύψουμε τα δάνεια σε τράπεζες, το ενοίκιο και τη διατροφή της οικογένειες με διατακτικές για ψώνια σε σούπερ μάρκετ, σε ποσό που ανέρχεται στα 900 ευρώ μηνιαίως για κάθε οικογένεια» ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Πανταζή.

Το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό για 10 μήνες και έχει ήδη ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη όπου έχουν ενταχθεί 2 οικογένειες και έχουν προεγκριθεί άλλες 8.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης των μεσοαστικών οικογενειών είναι ότι η προσέλευση Ελλήνων στα πολυϊατρεία της PRAKSIS, αυξήθηκε από 5% το 2009, σε 20% που υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο τρέχον έτος.

Αναφερόμενη στα προγράμματα της PRAKSIS για τη στήριξη των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, η κ. Πανταζή τόνισε ότι από το 2009 προσφέρεται σε οικογένειες προσωρινή φιλοξενία σε 4 διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη.

«Οι ανάγκες βέβαια είναι πολύ περισσότερες αλλά προσπαθούμε να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε και μετά το πέρας των 6 μηνών που δικαιούνται να παραμείνουν φιλοξενούμενοι» πρόσθεσε. Εξήγησε μάλιστα, σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό που Αφγανός πρόσφυγας απειλούσε να αυτοκτονήσει αν δεν εξακολουθούσε να παραμένει φιλοξενούμενος, ότι είχε μείνει επί 1 χρόνο σε διαμέρισμα μαζί με την οικογένειά του και έπρεπε πλέον να φύγει, κάνοντας προσπάθεια να σταθεί στα πόδια του. «Ο ίδιος φιλοξενείται τώρα σε έναν φίλο του και η γυναίκα του με τα δύο παιδιά τους σε ίδρυμα», διευκρίνισε.