Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου ανέδειξαν 60 γυναίκες στη Βουλή, δηλαδή ποσοστό 20%. >>>

Συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2009 σημειώθηκε μικρή αύξηση κατά 2,7%.

Όμως, η συμμετοχή των γυναικών κατά 1/5 στη νέα ελληνική Βουλή εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα της θεσμοθετημένης ποσόστωσης του 1/3 στους εκλογικούς συνδυασμούς όλων των κομμάτων.

Μάλιστα, βρίσκεται ακόμα χαμηλότερα από τον στόχο της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, στόχο που προωθούν οι πολιτικές του «Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Ανά κόμμα το ποσοστό των γυναικών στις κοινοβουλευτικές ομάδες έχει ως εξής:

Νέα Δημοκρατία: 13,95% (18 γυναίκες)
ΣΥΡΙΖΑ: 30,99% (22 γυναίκες)
ΠΑΣΟΚ 9,09% (3 γυναίκες)
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 35% (7 γυναίκες)
Χρυσή Αυγή: 5,56% (1 γυναίκα)
Δημοκρατική Αριστερά: 29,41% (5 γυναίκες)
ΚΚΕ 33,33% (4 γυναίκες)

Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε σε συνέντευξή της η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Brigitte ότι επιθυμεί η αναλογία των γυναικών εργαζομένων στο ΔΝΤ από το 20% του συνόλου, σήμερα, να ανέλθει σύντομα στο 30%.

"Όταν ήμουν νεότερη, είχα την άποψη—όπως ίσως σήμερα η Άγγελα Μέρκελ—ότι οι γυναίκες δεν έχουν ανάγκη να αυξήσουν την αντιπροσώπευσή τους στους χώρους εργασίας", δηλώνει στην ίδια συνέντευξη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. "Όμως, έχω πλέον μεταβάλει αυτή την άποψη" και "επιθυμώ από 20% σήμερα σύντομα να ανέλθει στο 30% του συνόλου το ποσοστό των γυναικών εργαζομένων στο ΔΝΤ".

Επισήμως, το ΔΝΤ δεν κάνει αναφορές στην αναλογία αντρών και γυναικών στο σύνολο του προσωπικού του και σε ό,τι αφορά την πολιτική του για τις μελλοντικές προσλήψεις.

Παλαιότερα είχε γίνει αναφορά σε έναν "επίσημο στόχο" για το θέμα αυτό.

Το 2008, είχε τεθεί επίσημα ο στόχος το 2014 στο σύνολο του προσωπικού οι γυναίκες να αντιπροσωπεύουν ποσοστό 20%.

Το 2010 ο στόχος επιτεύχθηκε, δεδομένου ότι στην κατηγορία Β, των ανώτερων στελεχών, το 21,5% ήταν γυναίκες (την 31η Δεκεμβρίου). Προ τετραετίας, το ποσοστό ήταν 15,6%.

Η Λαγκάρντ είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ύστερα από 10 άντρες. Παρέλαβε από τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, που παραιτήθηκε εξαιτίας αφού κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση σε βάρος μιας καμαριέρας ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη πέρυσι τον Μάιο.