Συνεδριάζουν σήμερα στη Ρώμη οι 4 ισχυροί της Ευρωζώνης, αναζητώντας την έξοδο από την κρίση. >>>

«Μίνι Σύνοδος Κορυφής» πραγματοποιείται, σήμερα στη Ρώμη, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ιταλίας Μάριο Μόντι, της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με στόχο την κοινή αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 28 και 29 Ιουνίου. «Έχουμε μια εβδομάδα περιθώριο να σώσουμε την Ευρωζώνη» προειδοποιεί ο ιταλός πρωθυπουργός.

Το κόστος δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία έχει υποχωρήσει οριακά, εν μέσω προσδοκιών ότι θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου.

Στόχος της συνάντησης της Παρασκευής, είναι η εξεύρεση τρόπων για την επίτευξη της δημοσιονομικής και της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, ενώ δεν αποκλείεται να βρει την ευκαιρία η Ισπανία να ζητήσει επίσημα βοήθεια ύψους έως 100 δισ. ευρώ για τις τράπεζές της.

Όσον αφορά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να αντισταθεί στις πιέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για λιγότερο αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές και προτάσεις όπως ή έκδοση κοινών ευρωομολόγων, για την οποία όπως είπε πρόσφατα και ο Γάλλος πρωθυπουργός, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να γίνει πράξη.