Σε περίπου 2.000 υπολογίζονται αυτοί που συμμετείχαν, σήμερα, στην 5η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία της Θεσσαλονίκης. >>>


Γέμισαν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης ζωγραφισμένα και στολισμένα σώματα και ποδήλατα, φυσική διακόσμηση, αξεσουάρ, χρώματα και μουσική. Κι οι γυμνοί ποδηλάτες διεκδίκησαν ειρηνικά, με κέφι, και συνθήματα όπως «και α και ου ποδήλατα παντού», ολοένα και φιλικότερες προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το ποδήλατο πόλεις. 

Παρών, όπως κάθε χρόνο, ο υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους Μιχάλης Τρεμόπουλος(στην κάτω φωτογραφία με το κίτρινο καπέλλο). «Πολλοί το είδαν σα μια καλή ευκαιρία για να ξεδώσουν. Μας βοήθησε και ο καιρός φυσικά», δήλωσε.

Η εκκίνηση δόθηκε από το Πάρκο της ΧΑΝΘ- Ξαρχάκου. Εκεί στήθηκε ένα πάρτι με τους πιο τολμηρούς από τους ποδηλάτες να... στολίζονται με body painting για να ΄ναι έτοιμοι για τη διαδρομή. Η χαρούμενη πορεία πέρασε σχεδόν απ’ όλη τη Θεσσαλονίκη, με στάσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης όπως η διασταύρωση μπροστά στη ΧΑΝΘ. Η ποδηλατοδρομία κατέληξε και πάλι στο πάρκο ΧΑΝΘ- Ξαρχάκου με... after party και παράλληλες εκδηλώσεις όπως την έκθεση φωτογραφίας «Εκτίθεμαι». 

Και, παρά το ότι η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, οι διοργανωτές "τα 'ριξαν" και στο δήμαρχο, αλλά κυρίως στην πολιτεία: «Το ποδήλατο, η βιώσιμη κινητικότητα και το περιβάλλον συνεχίζουν να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Ποδηλατόδρομοι δεν κατασκευάζονται, οι ποδηλατοκλοπές αυξάνονται, η συνδυασμένη μετακίνηση στο Λεωφορείο, ταξί, τρένο (εκτός προαστιακού), μετρό (μελλοντικά) δεν εφαρμόζεται, η ένταξη του ποδηλάτου σε όλα τα κατασκευαστικά έργα δεν υφίσταται, το ποδήλατο δεν ευνοείται από τον ΚΟΚ, δεν έχει μειωθεί ο Φ.Π.Α. απόκτησης του, η θαλάσσια συγκοινωνία παρόλο που ανακοινώθηκε πως θα λειτουργεί φέτος, δεν έχει προχωρήσει, το Μητροπολιτικό Πάρκο στην θέση της ΔΕΘ και στο 3ο Σώμα Στρατού δεν υλοποιείται, τα στρατόπεδα δεν έχουν αποδοθεί στους κατοίκους ως ελεύθεροι πράσινοι χώροι, το ιστορικό κέντρο δεν πεζοδρομείται, οι ράμπες και οι διαδρομές ανθρώπων με προβλήματα στην όραση δεν γίνονται σωστά, η παντοκρατορία του αυτοκινήτου συνεχίζεται... κ.α. Για αυτό, λοιπόν, με την ποδηλατοδρομία αντιμετωπίζουμε την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά μας κορμιά σαν τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας», τόνισαν.

Η Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών Μαρία Πασχαλίδου δήλωσε ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει και προωθεί τέτοιες πρωτοβουλίες, που, αφενός, προάγουν το ποδήλατο ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη και, αφετέρου, αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και τη δυναμική των νέων της πόλης, στοιχεία που εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων της Θεσσαλονίκης-Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014».