Μια γυναίκα στο Σουδάν, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 20 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία και κρατείται κοντά στο Χαρτούμ αλυσοδεμένη στη φυλακή μαζί με ένα βρέφος, κατήγγειλαν χθες δικηγόροι και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. >>>Οι δικηγόροι και οι οργανώσεις καταδίκασαν την απόφαση, τονίζοντας ότι παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα και εγείρει φόβους πως το Σουδάν ενδέχεται να αρχίσει να εφαρμόζει τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο, πιο αυστηρά, μετά την απόσχιση του μη-μουσουλμανικού Νότιου Σουδάν πέρυσι.

Η γυναίκα, που ονομάζεται Ιντισάρ Σαρίφ Αμπντάλα, καταδικάστηκε από το κακουργιοδικείο της Ομπάμα την 22α Απριλίου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.
 
Δύο δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεσή της αλλά δεν θέλησαν να κατονομαστούν είπαν πως κατέθεσαν έφεση, ενώ πρόσθεσαν πως η Αμπντάλα υφίσταται μεγάλη ψυχολογική πίεση. «Έχει τρομερή ανάγκη να την δει ψυχολόγος διότι μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από τις κοινωνικές και οικογενειακές πιέσεις που αντιμετωπίζει», είπε ο ένας από τους δικηγόρους.

Η Αμπντάλα φέρεται ότι είναι αναλφάβητη και δεν είχε δικηγόρο ούτε μεταφραστή που να της εξηγεί τι συνέβαινε στο δικαστήριο όπου δικαζόταν, παρά το γεγονός ότι τα αραβικά δεν είναι η μητρική της γλώσσα, επισήμαναν οι δικηγόροι και ακτιβιστές.

Τα αραβικά είναι η κύρια γλώσσα που ομιλείται στο κατά πλειονότητα μουσουλμανικό έθνος, αν και ένα ευρύ φάσμα άλλων γλωσσών ομιλείται επίσης, ειδικά σε περιοχές όπου κατοικούν φυλές. Δεν είναι σαφές από ποια περιοχή είναι η Αμπντάλα.

Αξιωματούχοι στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Πληροφόρησης είπαν ότι δεν ήταν σε θέση να κάνουν σχόλια προς το παρόν ερωτηθέντες από το Ρόιτερς.

Η ακριβής ηλικία της καταδικασθείσας δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ακτιβιστές λένε πως πιστεύεται ότι είναι περίπου 20 ετών, αν και κατά ορισμένες πηγές ίσως να είναι ακόμη νεότερη.

«Αυτή η υπόθεση ασφαλώς εγείρει ανησυχίες για το πώς οι δικαστές ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τους νόμους στο Σουδάν», είπε η Ζαν Ανρί, ερευνήτρια της οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Τα μαστιγώματα είναι μια από τις ποινές που είθισται να επιβάλλονται στο Σουδάν για εγκλήματα όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η μοιχεία. Όμως οι καταδίκες σε θάνατο δια λιθοβολισμού είναι σπάνιες.

Μετά το πραξικόπημα του 1989, στο Σουδάν θεσπίστηκαν νόμοι με βάση τη σαρία και η χώρα φιλοξένησε τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Αν και η σουδανική κυβέρνηση αποπειράθηκε έκτοτε να βελτιώσει την διεθνή εικόνα της και αποστασιοποιήθηκε από τους πιο ακραίους ισλαμιστές, παραμένει μια από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου όπου προβλέπεται η επιβολή της εσχάτης των ποινών δια λιθοβολισμού. Το 2010, ο πρόεδρος Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ είχε δηλώσει πως η χώρα του θα υιοθετήσει ένα πλήρως ισλαμικό Σύνταγμα μετά την απόσχιση του νότου, που προβλεπόταν βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005 με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος ο οποίος διαρκούσε δεκαετίες.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του νότιου Σουδάν είναι χριστιανοί ή ανιμιστές, πιστοί σε αφρικανικές θρησκείες.