Ο Αμερικάνος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Πολ Σάιμον (που τον πρωτοσυναντήσαμε μαζί με τον Αρτ Γκαρφάνκελ, στους Σάιμον Εντ Γκαρφάνκελ) και ο Αμερικάνος κινεζικής καταγωγής τσελίστας Γιο - Γιο Μα είναι οι φετινοί νικητές των βραβείων Polar, για τη συμβολή τους στο χώρο της μουσικής. >>>


Τα σουηδικά βραβεία Polar - ή αλλιώς «Νόμπελ Μουσικής»- απονέμονται κάθε χρόνο, σε έναν καλλιτέχνη της ποπ και έναν της κλασικής μουσικής και αποτελούν τη σημαντικότερη διάκριση για καλλιτέχνες του πενταγράμμου οι οποίοι - στη διάρκεια της καριέρας τους– έχουν παρουσιάσει εξαιρετικές δημιουργίες και έχουν ξεχωρίσει για τις ανατρεπτικές και καινοτόμες ιδέες τους.

Οι δύο φετινοί νικητές θα παραλάβουν το έπαθλο των 91.000 λιρών, από τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο ΙΣΤ' Γουσταύο, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη τον Αύγουστο.




Τα μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής της Σουηδίας επαίνεσαν τον Πολ Σάιμον για το «σμιλεμένο» του ταλέντο, την προοδευτικότητα του και τους «ανατρεπτικούς» του στίχους, που συνόδευσαν μια μουσική - «γέφυρα», χάρη στην οποία οι ήπειροι του κόσμου ενώνονται μεταξύ τους. Για τον Γιο - Γιο Μα, η Σουηδική Ακαδημία εξέφρασε την εκτίμηση της περιγράφοντας τον ως τον κορυφαίο τσελίστα της εποχής μας, αλλά και ως τη ζωντανή απόδειξη ότι η μουσική είναι επικοινωνία, πάθος και δυνατότητα έκφρασης εμπειριών.



Το μουσικό βραβείο Polar καθιερώθηκε το 1989 από τον Στιγκ ’ντερσον, μάνατζερ του συγκροτήματος των Abba και ιδρυτή της δισκογραφικής εταιρείας Polar Music.

Μέχρι σήμερα, έχουν τιμηθεί με αυτό καλλιτέχνες όπως ο Ντίζι Γκιλέσπι, ο Μπομπ Ντίλαν, o Έλτον Τζον, o Πολ Μακάρτνεϊ, o Ρέι Τσαρλς, η Μπγιόρκ, ο Ένιο Μορικόνε, οι Πινκ Φλόιντ κ.α.. Τιμώμενοι της περσινής χρονιάς ήταν η τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ και το αμερικάνικο κουαρτέτο «Κρόνος».