Της ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ*



"Ο χθεσινός εορτασμός της ημέρας της Ευρώπης θα ήταν πιο λαμπρός εάν οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν βρίσκονταν αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση. Ιδρυτικός σκοπός της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης είναι η αρμονικότερη διαβίωση των λαών της Ευρώπης με απώτερο στόχο >>>
την ειρήνη, την πρόοδο, την ανάπτυξη, την ισχυρή διεθνή παρουσία. Οι συνέπειες της κρίσης, ωστόσο, θα είναι δραματικότερες για τους Ευρωπαίους χωρίς την ευρωπαϊκή συνοχή και αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη όμως που συνδέεται άμεσα με την τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων.  Η κρίση μας φέρει όλους προ των ευθυνών μας: πολιτικούς και πολίτες. Δεν μπορούν οι βουλευτικές εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα να μετατρέπονται σε δημοψήφισμα για την καταγγελία διεθνών συμφωνιών. Τέτοιες πράξεις οδηγούν στην απομόνωση και την πολιτική ανυποληψία της χώρας. `Άλλωστε, τα των διεθνών συμφωνιών ορίζονται από τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών. 


Στο πλαίσιο αυτό, οι ¨Έλληνες πρέπει να σκεφτούμε καλά τη μελλοντική διαδρομή μας μακριά από τις ακραίες αριστερές φωνές ή τις εξτρεμιστικές κορώνες. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αν επικρατήσουν οι φωνές αυτές, η χώρα θα απολέσει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική της κατάκτηση, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή ¨Ένωση  θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια της την υπόσταση. Συμμεριζόμαστε την αγωνία και την απόγνωση των συμπολιτών μας. Δεν μπορούμε όμως να αθετούμε,  με την πρώτη ευκαιρία, τις διεθνείς μας δεσμεύσεις, τη στιγμή μάλιστα που αυτές μας δίνουν μια επώδυνη μεν, σαφή δε προοπτική εξόδου από την κρίση. Σε κάθε περίπτωση, τροποποιήσεις στο μνημόνιο μπορούν να γίνουν μετά από συνεννόηση με τους θεσμικούς εταίρους εφόσον εξυπηρετούν τους ίδιους δημοσιονομικούς στόχους.

Τίποτε δεν χαρίζεται, όλα όμως κατακτώνται με κοινή προσπάθεια, όπως το αποδεικνύει και η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι η δύναμή της προέρχεται από αυτό που είπε ο Ρομπερτ Σουμάν : " συνασπίζουμε λαούς, δεν συνασπίζουμε κράτη". Είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για τον καθένα μας. Εάν η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα και η  ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας υπονομευθούν, δε θα είναι υπεύθυνοι μόνο εκείνοι που ποτέ δεν τα θέλησαν, αλλά και εκείνοι που δεν στάθηκαν άξιοι να υπερασπιστούν στην πράξη τις αρχές μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και τις κοινές αξίες, οι περισσότερες εκ των οποίων άλλωστε πηγάζουν από την ελληνική πολιτισμική ταυτότητα."