Η Moody's επικαλούμενη τη μειωμένη κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου και τις οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας, προχώρησε σε υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης 26 τραπεζών από μία έως τέσσερις βαθμίδες. >>>Η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα UniCredit υποβαθμίστηκε κατά μία βαθμίδα σε Α3 και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζας της χώρας Intesa επίσης μία βαθμίδα σε A3 από Α2.

Η κίνηση αυτή ήταν αναμενώμενη μετά την απόφαση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 13 Φεβρουαρίου να μειώσει την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ιταλίας και άλλων πέντε ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους και της Ισπανίας, εν μέσω αμφιβολιών για τη δυνατότητα των χωρών της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Η αξιολόγηση της Ιταλίας είχε μειωθεί από Α2 σε Α3 με αρνητικές προοπτικές. Το Α3 είναι τέσσερις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk».

Ο οίκος Moody's αναμένεται αυτό τον μήνα να προχωρήσει σε υποβαθμίσεις 100 ευρωπαϊκών τραπεζών και ανάμεσά τους προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.