Ημερίδα για τα 25 χρόνια Erasmus θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, Πέμπτη 17 Μαϊου, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ (9.30 π.μ.) , ενώ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το γραφείο Erasmus και ο Σύλλογος φοιτητών Erasmus διοργανώνουν 7ήμερες εκδηλώσεις (15-21 Μαϊου). >>>

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκδρομές στην λίμνη Κερκίνη με οικολογικές δραστηριότητες, ομαδικά παιχνίδια και πάρτι, μαγειρική με παραδοσιακά φαγητά των χωρών τους από τους αλλοδαπούς φοιτητές του πανεπιστημίου και έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του ιδρύματος.
Στη διάρκεια των ετών αυτών, το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα σε 2 εκατομμύρια φοιτητές από όλη την Ευρώπη, να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική και πολιτισμική τους εμπειρία σε άλλες χώρες, βελτιώνοντας τις επαγγελματικές τους προοπτικές, καθώς και σε χιλιάδες καθηγητές να επωφεληθούν ακαδημαϊκά, ενώ τα πανεπιστήμια έγιναν χώροι υποδοχής και εκροής πνευματικού πλούτου και γνώσης.

Το Erasmus αλλάζει

«Διανύουμε μία νέα φάση στην ΕΕ που διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο σε ότι αφορά τις μετακινήσεις και ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών των πανεπιστημίων της Ευρώπης. Η συζήτηση στρέφεται γύρω από τον επαναπροσδιορισμό των στόχων του προγράμματος, όπως για παράδειγμα η ποιότητα των υπηρεσιών, η ενοποίηση των διάσπαρτων δράσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας, ο συνδυασμός στα προγράμματα σπουδών των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων, η ομοιογένεια στις επιλογές χωρών από τους μετακινούμενους, κ.α.» δήλωσε η Αναστασία Χουρμουζιάδη από το τμήμα Ευρωπαϊκών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ.

Πάνω από 20.000 οι φοιτητές που πήραν μέρος

Στα 25 χρόνια λειτουργίας του Erasmus στο ΑΠΘ, 11.251 φοιτητές του μετακινήθηκαν σε χώρες της Ευρώπης, με μεγαλύτερη προτίμηση στα πανεπιστήμια της Γαλλίας, και ακολούθως της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Αγγλίας. Σε ότι αφορά τα μέλη ΔΕΠ, συνολικά μετακινήθηκαν 1.866 άτομα, με σειρά προτίμησης τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, Ιταλία, Αυστρία και Ισπανία.
Αντίστροφα, 7.673 φοιτητές από χώρες της Ευρώπης (κυρίως από Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία) επέλεξαν ως προορισμό τους το ΑΠΘ, με ιδιαίτερη προτίμηση τις σχολές Νομικής, Αρχιτεκτονικής και τα ξενόγλωσσα τμήματα. Στο ΑΠΘ «τρέχουν» 596 ενεργείς συμφωνίες με 29 χώρες.

Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας (το πρόγραμμα λειτουργεί τα τελευταία 22 χρόνια) από το 2005 μέχρι σήμερα μετακινήθηκαν 663 φοιτητές κυρίως σε πανεπιστήμια της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, και 27 μέλη ΔΕΠ, ενώ φιλοξενήθηκαν 359 φοιτητές από ξένες χώρες.
Σήμερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία, καθώς και Κροατία, Τουρκία και Ελβετία.