Από τις 2 μετά το μεσημέρι η διερευνητική εντολή πέρασε στα χέρια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Πλέον, οι προσπάθειες συνίστανται στο να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση με >>>
ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Αριστερά, γι αυτό και ο κ. Βενιζέλος θα συναντήθεί πρώτα με τους Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Φώτη Κουβέλη.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τα κόμματα αυτά "φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις". 

Για τον κ. Βενιζέλο «Είναι καθαρό ότι ο λαός θέλει να αποφύγουμε τις εκλογές, θέλει μια Ελλάδα μέσα στο ευρώ, θέλει καλύτερες συνθήκες ζωής, μεγαλύτερη αισιοδοξία», όπως είπε αμέσως μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων να βοηθήσουν», είπε και πρόσθεσε ότι θα απευθυνθεί πρώτα σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά και στη συνέχεια στις αντιμνημονιακές δυνάμεις. «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Δε δηλώνω αισιόδοξος. Δηλώνω όμως υπεύθυνος και προσηλωμένος στο στόχο που πιστεύω ότι υπηρετεί το καλό του τόπου.

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που βλέπει στις 6 το απόγευμα, ο κ Βενιζέλος, είναι ο Φώτης Κουβέλης. Το ραντεβού του με τον Αντώνη Σαμαρά θα γίνει στις 10 αύριο το πρωί.

Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δε θα συναντηθεί. Ο Πάνος Καμμένος, μέσω της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, αρνήθηκε να συναντήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «οι διερευνητικές εντολές έπρεπε να έχουν τελειώσει εδώ και δύο μέρες. Το μόνο που έχει νόημα πλέον είναι η σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας». Σημείωσε ότι «πρόκειται για παιχνίδι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η πρόταση για ψήφο ανοχής, αφού συνολικά οι έδρες ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και ΔΗΜΑΡ είναι λιγότερες από τις 120 που απαιτούνται για μια τέτοια κυβέρνηση».

Τσίπρας: "Έκανα ό,τι ήταν δυνατό"
Στη 1 μετά το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε την διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του είπε ότι «εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα και περιθώριο για τον σχηματισμό προγραμματικής κυβέρνησης, συμβατής με τη λαϊκή ετυμηγορία. Βρήκαμε ευρεία στήριξη στους κοινωνικούς φορείς, αλλά ελάχιστη στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Σας επιστρέφω λοιπόν την εντολή και ελπίζω ότι θα βρεθεί συμβατή λύση με τις επιθυμίες του λαού».

«Λυπάμαι κύριε πρόεδρε, σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές να μην βρίσκεται λύση, όπως λέτε, συμβατή με τις επιλογές, τους πόθους και το μέλλον του ελληνικού λαού», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Ακολούθησαν οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα από τη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά: "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψάχνουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη. Εμείςδεν πρόκειται να προδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδωσε σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού για να πάρουμε τρία υπουργεία". 

Το πρόβλημα με τη Χρυσή Αυγή
Όλα δείχνουν πως η λύση που μπορεί να δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, δεν είναι εφικτή. Στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που αναμένεται να συγκαλέσει ο Πρόεδρος, κάποιοι δεν κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τη Χρυσή Αυγή. Ο Κάρολος Παπούλιας βρίσκεται σε δίλημμα γιατί ανάμεσα στους αρχηγούς θα πρέπει να είναι και ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αρνηθεί να παραστεί, σε περίπτωση που η προεδρία απευθύνει πρόσκληση στον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.