Την ανάγκη, η Ελλάδα, να εκπληρώσει τους όρους του μνημονίου και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, υπογράμμισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. >>>«Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί. Είναι η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της Ελλάδας» δήλωσε Στέφεν Σάιμπερ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού συμφώνου. Νωρίτερα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, έστειλε σαφές μήνυμα για μία κυβέρνηση ξεκάθαρου ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Ο Γκίντο Βεστερβέλε, κάλεσε τα ελληνικά κόμματα, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε. για την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας.

Αναμένουμε, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, το σχηματισμό μίας κυβέρνησης της σύνεσης στην Ελλάδα, γεγονός που όπως συμπλήρωσε, σημαίνει μία κυβέρνηση ξεκάθαρου ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Αυτό, πρόσθεσε, θα αποτελέσει και αντικείμενο συζητήσεων της γερμανικής πλευράς με την Ελλάδα ενώ κατά τον ίδιο, η Αθήνα, θα πρέπει να συνεχίσει να έχει στραμμένο το βλέμμα της προς την Ευρώπη.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε πολύπλοκη την κατάσταση στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Εξέφρασε, ωστόσο, κατανόηση για τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων μιας και πλήττονται διπλά από δημοσιονομικές περικοπές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρώπη πάντως όπως ανέφερε, δεν πρέπει τώρα να ξεχαρβαλωθεί αλλά να συνεχίσει ενωμένα, όπως επιτάσσει το πεπρωμένο της για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό νέων δυνάμεων σε Ασία και Λατινική Αμερική.