Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του δεύτερου πακέτου διάσωσης, έστειλε χθες το Βερολίνο, με την καγκελάριο Μέρκελ να χαρακτηρίζει «θεμελιώδους σημασίας» τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων . >>>
Στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή της μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε επί της ουσίας τον σχηματισμό κυβέρνησης και την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, επέμεινε πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν διότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάει η Ελλάδα μπροστά.

«Η πολιτική αυτή συντίθεται από μια μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από τη μια πλευρά και από τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς από την άλλη, οι οποίες πρέπει να επιτρέψουν μακροπρόθεσμα να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «όσο θα εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα θα υποστηρίζουμε την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση».

Ο Β. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία προκαλούν νευρικότητα στις αγορές, υποστήριξε ωστόσο ότι η Ευρώπη έχει δημιουργήσει τις θεσμικές προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, τη διευθέτηση της κρίσης χρέους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κρατών-μελών ξεχωριστά αλλά και συνολικά της Ενωσης.

«Είμαι λοιπόν πεπεισμένος ότι η χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί με την πάροδο του χρόνου» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: «Αυτό όμως προϋποθέτει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, βήμα προς βήμα και με μακροπρόθεσμη προοπτική».

Την ανησυχία του για το αβέβαιο μέλλον της Ελλάδας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση με λογικές απόψεις, η οποία θα συνεχίσει σε μια φιλοευρωπαϊκή γραμμή.