Το σταδιακό περιορισμό της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου και την προώθηση όλων των ήπιων εναλλακτικών μορφών κινητικότητας με επεμβάσεις μικρού κόστους, για να «αναπνεύσει» η πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης, προτείνει η Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας που ορίσθηκε από την πρυτανεία. >>>

Το σχέδιο δράσης παρουσίασαν χθες το πρωί η καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Μάγδα Πιτσιάβα και ο Δρ. συγκοινωνιολόγος, πολιτικός μηχανικός, Νίκος Γαβανάς, μιλώντας σε ημερίδα για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στα αστικά κέντρα που διοργάνωσε το τμήμα πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος EPOMM PLUS.
«Η Επιτροπή επιδιώκει την προσαρμογή της υπάρχουσας υποδομής μέσω μικρής κλίμακας παρεμβάσεων και διαχείρισης στάθμευσης, με στόχους την απελευθέρωση χώρων για πεζούς, ποδηλάτες και μελλοντικά, επιβάτες μικρών λεωφορείων, τη βελτίωση πρόσβασης σε κτίρια και ελεύθερους χώρους και τον διαχωρισμό κινήσεων (πεζοί, αυτοκίνητα, ποδήλατα)», τόνισε η κα Πιτσιάβα.
Σε έρευνα που υλοποίησε η Επιτροπή σε εργαζόμενους του ΑΠΘ προέκυψε ότι σχεδόν το 50% των εργαζομένων προέρχεται από ανατολικά, μόλις 8% από δυτικά ενώ 20% των εργαζομένων έχουν προέλευση εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος.
Επιπλέον, περισσότερο από το 50% των εργαζομένων του ΑΠΘ προτιμούν το ΙΧ για τη μετακίνησή τους στο πανεπιστήμιο και λιγότερο από 25% χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Μελετώντας την υφιστάμενη κατάσταση στάθμευσης, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικής πολιτικής και διασπορά πολλαπλών ελεγχόμενων πυλών εισόδου-εξόδου σε αποκλειστικούς χώρους στάθμευσης.
«Καταγράψαμε συνολικά 3.870 θέσεις μέσα και περιμετρικά του campus και προτείναμε κατάργηση στάθμευσης και δημιουργία άξονα ποδηλάτων στη Λεωφόρο Πανεπιστημίου και τη λειτουργία νέου χώρου στάθμευσης νότια του κτιρίου Παραπληγικών», ανέφερε η κα Πιτσιάβα. 
Ειδικά για τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στο κτίριο της πρώην μονάδος αποκατάστασης ασθενών (κτίριο παραπληγικών), προτείνεται ο σχεδιασμός και η οργάνωση χώρου στάθμευσης τεσσάρων επιπέδων, συνολικής χωρητικότητας 493 θέσεων, με την μέγιστη αξιοποίηση της διαθέσιμης υποδομής και την ελαχιστοποίηση του κόστους.
Η Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας διαπίστωσε επίσης την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προώθηση εναλλακτικών μετακινήσεων, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το δίκτυο ποδηλατοδρόμων Θεσσαλονίκης περιβάλλει το campus χωρίς προσβάσεις προς αυτό.
«Οι προτάσεις μας για το δίκτυο ποδηλάτων περιλαμβάνουν την υλοποίηση διαδρομών με κατάλληλα ρυθμιστικά και κατασκευαστικά μέτρα, την οργάνωση χώρων στάθμευσης, το σύστημα ‘Bike and Ride’ στο ισόγειο του χώρου στάθμευσης του κτιρίου Παραπληγικών, και τον εξοπλισμό των λεωφορείων του ΑΠΘ για μεταφορά ποδηλάτων», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Γαβανάς.
«Ευελπιστούμε», κατέληξε η κα Πιτσιάβα, «σε συνεργασία με την πρυτανεία, να υλοποιηθούν οι προτεινόμενες δράσεις και να λειτουργήσει μέχρι το 2013 το Γραφείο Βιώσιμης Κινητικότητας».