ΤΙΜΕ: "Πειραματόζωο η Ελλάδα", λέει ο Γ. Παπανδρέου αλλά υπερασπίζεται την πολιτική του!  >>>«Πειραματόζωο στο εργαστήριο χαρακτήρισε την Ελλάδα» ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, ανατρέχοντας στα όσα διαδραματίστηκαν την τελευταία διετία, στην ανάμειξη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα πολιτικά της χώρας, στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτησή του, καθώς και στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην ευρωζώνη που έπρεπε να αποδεχθεί επαχθή μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τα πακέτα διάσωσης.

Εντύπωση πάντως κάνει πως ο κ. Παπανδρέου, αν και υπερασπίζεται την πολιτική του, μιλά εξ αποστάσεως, ως τρίτος!

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι τα μέτρα λιτότητας δεν θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και παραδέχεται για μία ακόμη φορά ότι το «μάρμαρο» πλήρωσαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Το Time αναφέρει ότι μέτρα λιτότητας έχουν κλονίσει την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη χρονιά. Ο δείκτης της ανεργίας έχει εκτοξευτεί στο 21% από το 9% που βρισκόταν το 2009. Επίσης, έχουν αυξηθεί και οι αυτοκτονίες. Εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και αρκετοί από τους οικονομικά ασθενέστερους Ελληνες είναι άστεγοι και τρώνε σε συσσίτια.

«Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε αντιμετωπίσει την κρίση με ηπιότερο τρόπο για τους πολίτες, κυρίως για εκείνους που δεν έφταιγαν, όπως συνταξιούχοι και εργαζόμενοι», λέει ο Παπανδρέου. «Αλλά στο τέλος, ορισμένοι πλήρωσαν και μάλιστα ακριβά την κρίση», προσθέτει.

Ο τέως πρωθυπουργός εκφράζει την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τις θυσίες αυτές.

«Ορισμένοι λαϊκιστές πολιτικοί υποστηρίζουν ότι δεν έχει πρόβλημα η Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα είναι οι Ελληνες», αναφέρει ο κ.Παπανδρέου. «Πώς μπορεί ένας βουλευτής ή ένας ηγέτης σε μία χώρα να λέει, από την μία, ότι θα υοπστηρίξουμε την Ελλάδα και την ίδια ώρα ότι οι Ελληνες είναι τεμπέληδες;» διερωτάται.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπερασπίζεται για μία ακόμη φορά την ιδέα του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την δεύτερη δανειακή σύμβαση. Οπως επισημαίνει ο κ.Παπανδρέου «οι Ελληνες πολίτες έπρεπε να αποφασίσουν για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι ήταν επιβεβλημένο το δεύτερο μνημόνιο».

«Επρεπε να έχουμε μία απόφαση. Επρεπε να αποφασίσουμε εάν θέλαμε το πρόγραμμα ή όχι, εάν θέλαμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη ή όχι, αν θα είχαμε επιπτώσεις. Πίστευα ότι ο ελληνικός λαός θα έλεγε "ναι", ότι θα ήταν δύσκολο αλλά πως θα ξεπεράσουμε την κρίση πάση θυσία», προσθέτει. «Και αυτό ήταν η αιτία που που δυσαρεστήθηκα από τις αρνητικές αντιδράσεις που υπήρξαν στην Ευρώπη».

Το Time επισημαίνει ότι οι Ελληνες είναι ανήσυχοι για το μέλλον. Επίσης εμφανίζονται διχασμένοι για το τί να κάνουν. Οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να είναι οι πιο περίπλοκες των τελευταίων δεκαετιών. Κανένα κόμμα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αναμένεται να είναι μία ακόμη ψηφοφορία ενάντια στα μέτρα λιτότητας, που σε συνδυασμό με την πιθανή επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ στην Γαλλία, ενδέχεται να αλλάξει την δυναμική στην κρίση της ευρωζώνης.