Ποινικές ευθύνες πρέπει να ζητηθούν από όσους έχουν απροφύλακτες σχέσεις με εκδιδόμενες, είπε ο Α. Λοβέρδος με αφορμή τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού του AIDS. >>>Μπροστά σε μια υγιεινομική βόμβα, που έχει εκραγεί, βρίσκονται οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στο φως και αφορούν την ανεξέλεγκτη δράση κυκλωμάτων, τα οποία εκμεταλλεύονται ιερόδουλες στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απέδωσε σήμερα μεγάλη ευθύνη και στους πελάτες, λέγοντας ότι θα έπρεπε να δίνονται στη δημοσιότητα ακόμη και οι δικές τους φωτογραφίες, καθώς έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στη διασπορά του ιού HIV. Τόνισε, επίσης, ότι, αν οι ιερόδουλες ευθύνονται κατά 50%, η ευθύνη όσων συνευρίσκονται απροφύλακτα με αυτές ξεπερνά το 50%.

Όπως εξήγησε, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα, η καθηγήτρια Μικροβιολογίας, Τ. Κρεμαστινού, 1.600 άνδρες έχουν τηλεφωνήσει έως στιγμής στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των δώδεκα γυναικών που έχουν βρεθεί οροθετικές. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και, όπως τόνισε η κ. Κρεμαστινού, αυτοί που αγωνιούν είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν χρησιμοποίησαν προφυλακτικό.

Μιλώντας για τους πελάτες των ιερόδουλων, οι οποίοι δεν παίρνουν προφυλάξεις, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για βαρύτατη αμέλεια, σημειώνοντας: «Αγνοείς τα πάντα, πηγαίνεις χωρίς προφύλαξη σε χώρους που ξέρεις ότι δεν ελέγχονται και μετά επιστρέφεις στη σταθερή σχέση σου, τη γυναίκα σου και την μολύνεις και αυτή».

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ακόμη και ποινική ευθύνη για όσους ζητούν, έναντι υψηλού αντιτίμου συνήθως, να έχουν απροφύλακτες σεξουαλικές επεαφές με εκδιδόμενες γυναίκες. Σημειώνεται ότι αρκετά από τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ τις τελευταίες ημέρες αφορούσαν παντρεμένους άνδρες με οικογένειες. Οι άντρες, που τηλεφώνησαν, ήταν κυρίως ηλικιών 35 με 45 ετών.

Από την πλευρά της, η κ. Κρεμαστινού τόνισε πως είναι γνωστό στις υγιεινομικές αρχές ότι, από το τέλος του 2010 υπάρχει σημαντική αύξηση των νέων μολύνσεων με τον ιό του Aids, η οποία υπερβαίνει το 1250%, ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών, αλλά πέραν αυτής, καταγράφεται και νέα μεγάλη αύξηση μόλυνσης με τον ιό στον γενικό πληθυσμό, η οποία φαίνεται ότι ξεπερνά το 52%, μεταξύ των ετών 2010-2011. «Αποδείχθηκε- και δυστυχώς, αποδεικνύεται συνεχώς- ότι αυτό που λέμε ασφαλές σεξ" έχει ατονίσει σημαντικά στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια» κατέληξε η κ. Κρεμαστινού.

Τόνισε, ωστόσο, πως όσοι έχουν σοβαρή υποψία ότι έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV θα πρέπει, μέσα στις πρώτες 24 με 48 ώρες να αναζητούν βοήθεια στις μονάδες λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς μπορούν να πάρουν αντιρετροϊκή αγωγή και να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσουν στο μέλλον. «Όσον αφορά εκείνους που έχουν υποψία ότι έχουν μολυνθεί σε άλλο χρόνο, θα πρέπει να εξεταστούν και να αρχίσει η θεραπεία

με αντιρετροϊκή αγωγή άμεσα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η έγκαιρη χορήγησή της μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της λοίμωξης στο μέλλον» είπε η καθηγήτρια Μικροβιολογίας.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στο κέντρο της Αθήνας. «Το κέντρο θα καθαρίσει» είπε και εξήγησε ότι δεν είναι προεκλογικά τα όσα λέγονται, καθώς, όπως υπογράμμισε «το φαινόμενο συνάντησε την πορεία της χώρας προς τις εκλογές και όχι οι εκλογές το φαινόμενο». Σημείωσε ότι είχε μιλήσει στο παρελθόν για την υγιεινομική βόμβα στην Αθήνα και είχε στείλει επιστολές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο κίνδυνος να ξεφύγει το πρόβλημα των μολύνσεων από το γκέτο του κέντρου είναι υπαρκτός και φαίνεται, σύμφωνα με τους υπευθύνους του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει, καθώς παραδέχονται ότι, τον Σεπτέμβριο του 2010, το φαινόμενο ήταν μικρότερο αλλά η έλλειψη ελέγχου, καθώς και η αύξηση της ζήτησης, συνέβαλαν ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η παράνομη πορνεία στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι, στις 20 Μαΐου, καταφθάνουν στην Αθήνα εκπρόσωποι από όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς υγιεινομικής επιτήρησης, προκειμένου να δοθεί λύση και να συμβάλουν με την τεχνογνωσία τους, ώστε το υπουργείο Υγείας να χτυπήσει στη ρίζα του το ανησυχητικό πλέον φαινόμενο της ανεξέλεγκτης μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων στην Αθήνα.