Οι Ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τα ταξίδια στο εξωτερικό στη διάρκεια της θερινής άδειάς τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, που επισημαίνει ακόμη ότι η οικονομική κρίση πλήττει επίσης τους πιο παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς, όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα.

Διακοπές από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο δηλώνουν ότι θα κάνουν μόνον οι έξι στους 10 ερωτώμενους, μία αναλογία που είναι η χαμηλότερη τα οκτώ τελευταία χρόνια. Αναλυτικότερα στην Ιταλία, το ποσοστό όσων θα εμμείνουν στις θερινές διακοπές τους υποχωρεί φέτος στο 63% του συνόλου, έναντι του περυσινού 78%, προκύπτει
από την ίδια δημοσκόπηση. Στην Ισπανία πάνω από το 50% των εργαζομένων δήλωσε ότι θα παραμείνει στο σπίτι στην πόλη.
Αντίθετα στη Γαλλία, όπου πέρυσι το 68% των αδειούχων δήλωνε ότι θα αξιοποιούσε την άδεια κάνοντας διακοπές στο εξωτερικό, φέτος καταγράφεται αυξητική τάση και έτσι το ποσοστό των αδειούχων που τελικά δεν θα μείνει σπίτι φτάνει σχεδόν στο 70% του συνόλου. Η έρευνα για λογαριασμό της τουριστικής Europe Assistance έγινε με τη συμμετοχή 3,5 χιλιάδων πολιτών από τη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία αλλά κι άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.