Εκατομμύρια τυφλοί με σοβαρές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, αφού μια τεχνολογική καινοτομία από επιστήμονες, υπόσχεται να επαναφέρει ένα μεγάλο μέρος της χαμένης όρασης. >>>Οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα μικροτσίπ με φωτοευαίσθητη πλακέτα, που εμφυτεύεται επάνω στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού.

Το μικροτσίπ δέχεται το φως που χτυπάει την πλακέτα του,από μια μικρο κάμερα που είναι τοποθετημένη σε ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιών και εκτελεί μία πρώτη ανάλυση των εικόνων του περιβάλλοντος χώρου.

Ένας επεξεργαστής εικόνας δημιουργεί την δομή και το περίγραμμα των αντικειμένων και τη στέλνει μέσω 60 ηλεκτροδίων που συνδέονται με το οπτικό νεύρο, απευθείας στο κέντρο της όρασης του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος θα δημιουργήσει με τη σειρά του μια αντίληψη του γύρω χώρου, που θα είναι αρκετή σε πρώτη φάση για να μπορεί ο τυφλός να εκτελεί βασικές εργασίες μέσα στο σπίτι του και να αποφεύγει επικίνδυνα εμπόδια.

Οι ερευνητές στο κοντινό μας μέλλον σκοπεύουν να αυξήσουν τον αριθμό των ηλεκτροδίων που συνδέονται με το οπτικό νεύρο από 60 σε 1000 με την βοήθεια μικροσκοπικών οπτικών ινών, αλλά και με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας, με θεαματική αύξηση της ανάλυσης της εικόνας που θα δημιουργεί ο εγκέφαλος έτσι θα μπορούν αυτοί που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα ακόμα και να διαβάζουν, η να εκτελούν οποιαδήποτε εργασία επιθυμούν.